Ny svensk brochure til "dig som er gift med et barn" er trukket tilbage efter kritik

Brochuren blev bl.a. kritiseret for at være for vag og for ikke at behandle emnet med tilstrækkelig alvor.

I Sverige har Socialstyrelsen og asylmyndigheden Migrationsverket netop sendt en ny informationsbrochure på gaden. Men næsten lige så hurtigt er den blevet pillet af hjemmesiden igen.

"Information til dig som er gift med et barn" var titlen på folderen, som henvendte sig til personer i netop denne situation. Brochuren lagde ud med at slå fast, at ægteskaber med børn under 18 år er forbudt i Sverige. Men indholdet og flere af formuleringerne har fået hård medfart i landet.

»Fordi børn under 15 år har absolut ret til beskyttelse mod seksuelle handlinger, er det upassende, at I bor sammen, hvis barnet er under 15 år. Det gælder også, hvis I har børn sammen,« lød bl.a. en formulering, der har fået flere til tasterne.

Kritikken går især på, at man valgte at bruge et ord som »upassende« i en kontekst, som drejer sig om seksuelle handlinger, der involverer børn, skriver Aftonbladet. Der var bl.a. også kritik af ordvalget »kan« i følgende sætning, som handler om at være gift med et uledsaget barn:

»Socialtjenesten kan foreslå, at I ikke bor sammen i en kortere eller længere periode.«

I det hele taget er brochuren blevet haglet ned for at være for vag og utydelig i sin formidling samt for ikke at behandle emnet tilstrækkeligt alvorligt. Både Liberalerna og Moderaterna krævede torsdag middag, at brochuren blev trukket tilbage.

»Den er for poleret og svensk-bureaukratisk. Som om, det handlede om vores CSN (svensk uddannelsesstøtte, red.) eller om vaccination,« skrev bl.a. Moderaternas gruppeleder i Rigsdagen, Tobias Billstrøm.

Flere andre politikere og debattører har været ude med riven på Twitter.

»Formuleringerne i den er så uklare. Man tror, det er en vittighed, men det er Sverige 2018,« har Caroline Szyber, som er medlem af Rigsdagen for Kristdemokraterna, skrevet.

Sveriges minister for børn, ældre og ligestilling, Lena Hallengren, Socialdemokraterna, var heller ikke tilfreds med tonen i brochuren. Det er uacceptabelt være gift med et barn i Sverige, og reglerne skal fremgå tydeligt, så der ikke er tvivl, lød det fra ministeren.

»De reaktioner, som er kommet, siger også ret meget. Der skal ikke være plads til fortolkning. Det er min opfattelse,« sagde hun til Aftonposten, men understregede samtidig, at det ikke var hendes lod at sige, om folderen skulle trækkes tilbage.

Oven på torsdagens massive kritik blev der dog ifølge svenske TV 4 kaldt til krisemøde i Socialstyrelsen, som kort efter denne artikels publicering har valgt at trække materialet tilbage.

»Materialet har rejst stærke reaktioner og mange synspunkter. Vi trækker materialet tilbage og kigger på det,« lyder det i en pressemeddelelse.

I 2016 identificerede en rapport fra Migrationsrådet 132 barnebrude fordelt på 80 svenske kommuner. Undersøgelsen viste dog også, at der formentlig er store mørketal på området.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen