Annonce
Europa

Slovakiets regeringschef tilbyder at trække sig efter drabssag

Robert Fico har tilbudt at trække sig og præsentere en afløser torsdag. Han er under pres fra oppositionen.

Robert Fico vil præsentere et bud på en afløser torsdag, siger han ifølge nyhedsbureauet Reuters. Foto: Vladimir Simicek

Efter massivt pres fra oppositionen meddeler Slovakiets premierminister onsdag aften, at han er klar til at træde tilbage torsdag.

- I dag har jeg over for republikkens præsident tilbudt at trække mig. Hvis han accepterer det, er jeg parat til at træde tilbage i morgen, siger Robert Fico.

Regeringschefen er kommet under stort pres under en politisk krise, som er udløst af drabet på en slovakisk journalist i februar.

Den sag har regeringen håndteret helt forkert, mener oppositionen.

Den slovakiske premierminister nævnte i forbindelse med sin melding om mødet med præsidenten, at han har en betingelse for sin tilbagetræden.

Fico vil gå, hvis hans parti, Smer-SD, kan beholde magten, og han kan pege på afløseren. Præsidenten skal respektere resultatet af det seneste valg, som han udtrykte det.

Regeringschefen ønsker at præsentere et bud på en afløser torsdag, siger han.

Politiet i EU-landet løslod for nylig syv personer, der har været anholdt i forbindelse med drabet på journalisten Jan Kuciak og hans kæreste.

Parret blev fundet skudt og dræbt i deres hjem.

Politiet har mistanke om, at det var et bestilt drab. 27-årige Kuciak var ved at undersøge en forbindelse mellem slovakker og den italienske mafia. De skulle have svindlet med EU-midler.

I en artikel nævner Kuciak personer, der tidligere har arbejdet i premierminister Robert Ficos kontor.

Så sent som onsdag har Europa-Parlamentet debatteret drabet på den 27-årige journalist.

Under den debat sagde EU's sikkerhedskommissær, Julian King, at man ikke kan acceptere, at to undersøgende journalister er dræbt i Europa i løbet af blot fem måneder.

- Intet demokrati kan overleve uden den frie presse. Derfor har journalister krav på respekt og beskyttelse, siger King i parlamentet i Strasbourg.

Jan Kuciak er det seneste af de to ofre.

16. oktober blev den 53-årige maltesiske blogger og journalist Daphne Caruana Galizia dræbt af en kraftig bilbombe.

/ritzau/

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Aarhus Ø skal ende med et rundt 0

Den samlede økonomi for Aarhus Ø skal ende i balance, og derfor vil en justering af Lighthouse-projektet kræve andre indtægter. Det fortæller kommunens budgetchef, der her giver en status på økonomien på Aarhus Ø.

JP mener: Husk at tale med djævlen

Hvis man kun hører sig selv og sine ligesindede, bliver man dummere og dummere for hver dag, der går.
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Guide til ski i Grønland: Her er der skisæson både sommer og vinter
Skimæssigt kan Grønland næppe konkurrere med Norge eller Alperne, hvis man foretrækker gode anlæg, store løjper og barer med afterskiing. Til gengæld er naturen i Grønland vildere, og bjergene en stor udfordring. Vi viser vej til fire store skioplevelser. 
Se flere
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her