Annonce
Europa

Til evigt minde om Stephen Hawking: Det skal der stå på hans gravsten

Astrofysikeren har efter eget ønske bedt om at få det, der af mange betegnes som hans livsværk, skrevet på sin gravsten.

Stephen Hawking har i mange år været lænket til en kørestol på grund af sygdommen ALS. Han døde i en alder af 76 år. Foto: Lucas Jackson/AP

Den berømte astrofysiker og professor Stephen Hawking døde tidligt onsdag morgen.

Ingen tvivl om, at Stephen Hawking var et anerkendt geni. Allerede som 23-årig begyndte han at publicere videnskabelige artikler og gennem sin forskning fandt ham frem til flere banebrydende teorier om rummets sorte huller og singulariteter.

Bestræbelserne på at blive klogere på astronomiens forunderlige univers fyldte angiveligt så meget i Stephen Hawkings verden, at han i forbindelse med sin 60-års fødselsdag ønskede at få en bestemt ligning nedfældet på sin gravsten post mortem.

Det skriver Independent.

Du kan herunder se det mindesmærke, der på sin helt egen måde skal pryde astrofysikeren gravsten.

Eddie Redmayne vandt en Oscar for at spille Hawking: »Den sjoveste mand, jeg nogensinde har haft fornøjelsen af at møde«

Ligningen beskriver den såkaldte Hawking-stråling, der altid har været astrofysikerens kongstanke. Her følger en meget kort forklaring på, hvad den egentligt betyder.

Det store S står for entropi, som er et mål for graden af uorden i et system, mens de resterende kalkuler er nødvendige for at kunne beregne entropien.

Her tages der blandt andet højde for lysets hastighed (c) og Newtons konstant (G), hvilket også er et vidnesbyrd om, at Stephen Hawking brugte flere forskellige elementer fra kvantefysikken i sin forskning.

Selvom ligningen synes kompliceret, er den samtidig et håndgribeligt udtryk for den tanke, der holdt Stephen Hawking beskæftiget gennem hele livet.

At sorte huller slet ikke er så sorte, men derimod kan udsende varmestråling, fordampe og helt forsvinde til sidst.

Stephen Hawking beskrev første gang opdagelsen i 1975 i artiklen "Particle Creation by Black Holes", og den har siden skabt bedre forståelse for ikke kun sorte huller, men også hvordan universet forandrer sig over tid.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her