Annonce
Europa

Svensk domstol frikendte mand for vold mod konen, fordi han kommer af »en god familie til forskel fra hendes«

Lægdommeres egnethed skal vurderes efter opsigtsvækkende dom.

I april 2015 anmeldte en kvinde sin 37-årige mand til politiet.

Ifølge kvinden havde han skubbet hende ind i møbler, slået hende i ansigtet, hevet hende i håret og sat sig overskrævs på hende og trykket en højhælet sko ind i hendes ansigt. 

Og i slutningen af februar faldt der så dom i sagen. Manden blev frikendt med begrundelser, som nu får retschefen i Solna tingsret til at indkalde lægdommerne i sagen til et møde for at vurdere deres egnethed.

Muslim-udtalelse får svensk politiker til at trække sig

Det skriver Aftonbladet, som også kan vise en udskrift af dommen. Her lyder det bl.a., at mandens familie »virker til at være en god familie, til forskel fra hendes, hvilket også har betydning for vurderingen af skyldsspørgsmålet«

Samtidig lyder det, at hendes troværdighed bl.a. blev svækket af, at hun ikke fortalte om volden til mandens familie, så man kunne håndtere det internt, som man gør i »disse kredse,« men i stedet valgte at gå til politiet.

Parret blev gift ifølge sharialov for omkring syv år siden.

I dommen anføres det også, at kvinden kan have løjet om volden for at skaffe sig en lejlighed.

»Det er ikke usædvanligt at kvinder fejlagtigt hævder, at de er blevet mishandlet og truet og dermed lader som om, at de har behov for beskyttelse, for at få en lejlighed.«

Endelig udelukker man ikke i dommen, at kvinden selv har påført sig skaderne.

Sveriges finansminister opfordrer flygtninge til at søge til andre lande

De tre lægdommere var dog ikke enige. To af dem, begge fra Centerpartiet, mente, at manden var uskyldig, mens den tredje, fra Moderaterne, samt dommeren mente, at manden var skyldig.

Retschefen Lena Egelin siger til SVT, at hun hæfter sig ved ordene om manden og kvindens familiebaggrund.

»Det har jeg meget svært ved at se som et sagligt argument. Formuleringerne virker meget uheldige. Meget uheldige.«

Piger i Sverige bliver mishandlet, frihedsberøvet og truet med tvangsægteskab

Den ene af de to lægdommere, som fandt manden uskyldig, er Ebtisam Aldebe. Hun er en tidligere rigsdagskandidat, som for år tilbage har udtalt, at man burde tilpasse svenske love til muslimer, eksempelvis i skilsmissesager. Aldebe ønsker ikke at kommentere dommen, men fastholder, at hun har fulgt svensk lovgivning.

Centerpartiet overvejer nu at ekskludere både hende og den anden lægdommer, Hasan Fransson, fra partiet.

Efter moskébrand i Sverige: En 20-årig mand er blevet anholdt

»Forfærdelig dom i Solna. Hårrejsende ræsonnement og vurderinger, som ikke har plads i en retsstat. Disse vurderinger har ingen plads i vores parti. C's politik bygger på alle menneskers lige ret og værdi og lighed for loven. Til morgen har vi aktualiseret ekskluderingsspørgsmålet,« skriver partiformand Annie Lööf på Twitter. 

Hasan Fransson oplyser dog til Aftonbladet, at han nu opgiver sine politiske hverv og trækker sig som lægdommer. Han står ved dommen, men ikke ordlyden.

»De tekniske beviser i sagen var mangelfulde, og det var ord mod ord. Så må vi i retten lægge et puslespil og danne en opfattelse af, hvad der er sket,« lyder det.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Bolig
Sådan beskytter du boligen mod vandmasserne
En af konsekvenserne ved klimaforandringerne er mere nedbør og risiko for hyppigere oversvømmelser. Se her, hvordan du sikrer din bolig mod vandet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her