Europa

Bitcoinindustrien strømmer til Island

Den islandske energiproducent HS Orka kan dog ikke garantere strøm til alle.

Kryptovalutaen spås en lovende fremtid. Men bagsiden af den digitale mønt er et massivt strømforbrug. Foto: Foto: Arkivfoto.

Den stadig voksende bitcoinindustri er nu kommet til Island, hvor et stigende antal interessenter ønsker at bygge datacentre til udvinding af den populære kryptovaluta.

Johann Snorri Sigurbergsson, talsmand for en islandske energiproducent HS Orka, modtager flere og flere henvendelser fra investorer med interesse i at bygge de nødvendige datacentre på øen.

»Jeg tror ikke, at det stopper foreløbig,« siger han til BBC.

Men samtidig understreger han, at det ikke vil være muligt at forsyne alle de ønskede datacentre med elektricitet.

Ingeniører anholdt på russisk atomcenter: Misbrugte supercomputer til at skabe bitcoins

Bag kryptovalutaen gemmer sig nogle kæmpemæssige datacentre med både computere og kølesystemer, der udregner komplekse matematiske formler i skabelsen af den virtuelle valuta. Og datacentrene kræver selvsagt en masse strøm.

Johann Snorri Sigurbergsson anslår, at datacentrenes strømforbrug allerede nu overstiger det samlede forbrug for alle islandske hjem. Det samlede strømforbrug i de islandske hjem ler på cirka 700 GWh, mens landets bitcoinindustri bruger omkring 840 GWh elektricitet.

Kryptovalutaens indtog vækker dog ikke begejstring hos alle. Smari McCarthy, der stiller op i det islandske parlament for Piratpartiet, mener ikke, at kryptovalutaen bidrager med noget som helst til det islandske samfund.

»Udvinding af kryptovaluta kræver nærmest intet personale, meget lidt investeringskapital og efterlader ingen skatteindtægter til landet heller. Den værdi, det giver Island, er altså næsten nul,« skriver han på Twitter..

Efter en kortere periode med nedgang er værdien på en bitcoin nu nede på cirka 52.500 danske kroner. 

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Stærke kvinder stråler og dominerer filmfest i Berlin

Komplekse, kvindelige hovedkarakterer har i mange år været savnet på film. I år præger de Berlin Film Festival, og i en remake af Susanne Biers "Efter brylluppet" skal Mads Mikkelsen og Rolf Lassgård erstattes af Julianne Moore og Diane Kruger.

Kommentar: Den 4. marts bliver en skæbnedag for Europa

Merkel har slidt sine partnere ned både ude og hjemme, og resultatet kan blive en simultan politisk krise.
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Biler
Nummer 3: Alfas første SUV har sporten i højsædet
Det er lykkedes Alfa Romeo at overføre de sportslige køreegenskaber fra den berømmede Giulia til mærkets første SUV, den nye Stelvio, men bilen er langtfra perfekt. 
Se flere
Bolig
Disse renoveringer kan betale sig i det tidlige forår
Nogle boligprojekter som indendørs pudse- og malearbejde kan være billigere at få lavet i den kommende tid, hvor vejret stadig er ustadigt og koldt. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her