Annonce
Europa

Norsk vejhjælp: Her er de typiske "danskerfejl" på de kolde veje i vinterferien

Sne og især kulde kan give danskerne udfordringer, når de kører på skiferie.

Lørdag i uge 7 topper som den dag, hvor SOS International får flest henvendelser fra nødstedte bilister. Sidste år fik vagtcentralen således 130 henvendelser den dag. Foto: Arkiv

I disse dage sætter mange danskere kursen mod de europæiske skisportssteder.

I Norge og Sverige er det ikke kun på pisterne, at man gør sig klar til danskernes ankomst. Også hos vejhjælpen er man ved at forberede sig til vinterferien, der i disse kredse også kaldes for »danskerugen«.

Tips til vinterkørsel i Norge
  • Et frisk batteri er bedst. Undgå korte ture eller køb en lille batterilader
  • Fyld dieselbilen op med norsk diesel
  • Hold forruden kold i snevejr
  • Hold dig til sporene i kraftigt snevejr - dyb sne giver modstand og kan trække bilen ud til siden
  • Husk snekæder og øv dig på at montere dem hjemmefra
  • Husk mad, drikke, strøm på mobilen, fuld tank og en sneskovl, hvis du skal over fjeldet. Vejret kan hurtigt slå om og lukke vejen
Kilde: SOS International
Vinterferien er nemlig højsæson for vejhjælp til danskere i udlandet. På Rødt Kort-ordningens danske vagtcentral hos SOS International forventer man ekstra udfordringer i år for de danskere, der vælger selv at køre på ferie.

»Danskerne har stort set ikke oplevet sne på vejene herhjemme denne vinter, men i både Norge, Sverige og Alperne er sneen væltet ned, så der er godt skiføre. Men sneen og kulden kan blive en udfordring på vejene,« udtaler Anette Bjørn Juncher, der er vagtcentralleder for Rødt Kort hos SOS International, i en pressemeddelelse.

Norges rigeste kvinde fik en bøde på 200.000 kroner for spritkørsel - og hun slap billigt

Sidste år benyttede 829 danske bilister sig af vejhjælp i udlandet gennem gennem Rødt Kort-ordningen, de fleste forsikringsselskaber er med i, i forbindelse med ferier i uge 7 og 8.

Særligt i vinterferien - uge 7 - er der mange sager, når danskerne oftest om lørdagen vender hjem ad.

Vinterferietrafikken sætter ind: På disse strækninger kan du forvente tæt trafik

»Danskerne er dygtige til at køre efter forholdene og bruge snekæder, så vi ser ikke mange, der kører af vejen eller sidder fast. Til gengæld bliver vi ofte kaldt ud til biler, der ikke vil starte, når familien har tjekket ud af hytten og skal hjem efter en uge på ski. Og det kan faktisk være kritisk,« forklarer Jan-Petter Schøyen, der er stationsleder hos SOS International Veihjelp i Oslo.

Blandt de hyppigste problemer, der får danskerne til at bede om assistance, er dybfrosne dieselbiler.

»I Norge tilsætter tankstationerne et middel til diesel, så det kan klare strenge kuldegrader, men det gør man ikke i Danmark. Så sørg for, at tanken er tæt på tom, når I kører ind i Norge og fyld så op med norsk diesel. Så er der ingen problemer i kulden,« råder Jan-Petter Schøyen.

Kørsel i snevejr stiller naturligt ekstra krav til fører såvel som bil.

»Når det sner, og temperaturen falder under 5 minusgrader, skal forruden være kold. En varm forrude får sneen til at klistre og smelte nederst på ruden, hvorefter vandet løber op og fryser i synsfeltet og på vinduesviskerne. Send i stedet varmen mod fødder og ind i kabinen, så fyger fnuggene hen over forruden i stedet for,« forklarer stationslederen.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
179 km i ufattelig skønhed: Her tager den grønne ø sig smukkest ud
Ringen rundt om Kerry begynder i Killarney og er en af de smukkeste ruter i Irland. En 179 km lang rundtur om Iveragh-halvøen i et evigt skiftende landskab af søer, bjerge, bakker, enge, strande, klipper og hav. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her