Europa

Niinistö genvinder præsidentposten i Finland

Finlands vælgerne har genvalgt 69-årige Sauli Niinistö som præsident i første runde af valget.

Den populære Sauli Niinistö har søndag skrevet historie i Finland.

Han har været Finlands præsident i de seneste seks år, og nu har han vundet søndagens præsidentvalg i første runde.

- Jeg er overrasket og berørt over den store støtte. Jeg må tænke over, hvordan jeg gør mig fortjent til det, sagde Niinistö sent søndag.

Da var over 86 procent af stemmerne er talt op.

Han havde da fået 62,1 procent af stemmerne, mens hans nærmeste rival havde 13,1 procent.

De øvrige kandidater havde støtte fra seks procent eller færre.

Meningsmålingerne forud for valget havde antydet, at det nok var sådan, det ville gå. Han lå til at vinde mellem 51 og 63 procent af stemmerne.

Hans syv modkandidater virkede derfor alle chanceløse.

Niinistö står dermed til endnu seks år på posten. Det er første gang nogensinde, at en kandidat er valgt i første runde i Finland.

Præsidentvalg over flere runder blev indført i 1994. Det betyder, at vinder en kandidat ikke mindst 50 procent i første runde, skal de to kandidater med flest stemmer ud i en anden valgrunde.

Vælgerne har stemt på den 69-årige, uafhængige Niinistö, fordi de søger stabilitet i en tid, hvor der er spændinger mellem den magtfulde nabo, Rusland, og Vesten.

Som præsident har han dygtigt manøvreret EU-landet Finland tættere på forsvarsalliancen Nato, som Finland ikke er medlem af.

Og det er sket, uden at han har vakt vrede hos den store nabo Rusland.

Han har også et godt forhold til Ruslands præsident, Vladimir Putin.

De to præsidenter har spillet ishockeykamp mod hinanden, og de har begge været til operaforestilling i forbindelse med Finlands 100-års-dag.

- Niinistös strategier og taktik har været ret succesrige, specielt når det gælder håndteringen af Putin, siger Juhana Aunesluoma, direktør på Helsinkis Universitet for Europæiske Studier.

Finlands præsident er ikke kun en ceremoniel figur.

Præsidenten er statens overhoved, øverstkommanderende for de væbnede styrker og deler sammen med regeringen ansvaret for Finlands udenrigspolitik og forsvarspolitik.

Niinistö er uddannet advokat og var justitsminister i midten af 1990'erne fra Finlands konservative parti. Han har også været finansminister.

Han er far til to sønner og har mistet sin kone i en trafikulykke.

I 2004 under den store tsunami i Asien var han på ferie i Thailand med sin yngste søn. De reddede livet ved at klatre op i et træ.

/ritzau/AFP
Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Bolig
Disse renoveringer kan betale sig i det tidlige forår
Nogle boligprojekter som indendørs pudse- og malearbejde kan være billigere at få lavet i den kommende tid, hvor vejret stadig er ustadigt og koldt. 
Se flere
Stjernearkitektens lovende lillesøster: Jeg elsker ikke fermenterede fårenosser, men jeg elsker traditionen
29-årige Victoria Eliasdottir er udråbt som en af Europas lovende unge kokke. Når hun ikke er i køkkenet på sin brors kunstfabrik i Berlin, drømmer hun sig tilbage til Island og blodpølse med kanel og gule beder. 
Se flere
Trafikrådmand: Partier forsinker løsning på kaos i Dokk1-krydset
Bünyamin Simsek (V) kritiserer S og SF for at trække en Mindet-løsning i byrådet. EL påpeger, at ønsket kommer fra et enigt teknisk udvalg, og Ango Winther (S) afviser, at en byrådsbehandling vil forsinke etableringen af et nyt kryds. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her