Annonce
Europa

Læger er alvorligt bekymrede for Julian Assanges helbred

To læger har undersøgt den indespærrede Wikileaks-stifter og mener nu, at han bør have frit lejde til lægebehandling.

Julian Assange har siden sommeren 2012 søgt tilflugt på Ecuadors ambassade i Storbritannien af frygt for at blive udleveret til USA. Arkivfoto: Frank Augstein

Efter mere end fem års selvvalgt indespærring på den lille ecuadorianske ambassade i London er Wikileaks-stifteren Julian Assanges helbred nu så skidt, at læger slår alarm.

Over tre dage i oktober lod Julian Assange sig undersøge af lægerne Sondra Crosby fra Boston University medicinske afdeling og Brock Chisholm, en klinisk psykolog fra London.

Og det så ikke godt ud, oplyser de nu:

»Resultaterne af undersøgelsen er beskyttet af fortroligheden mellem læge og patient, men det er vores professionelle vurdering, at hans fortsatte indespærring er farlig for ham både fysisk og mentalt samt en klar krænkelse af hans ret til sundhedsydelser,« skriver de i et indlæg i den britiske avis The Guardian.

Lægerne peger blandt andet på, at Assange ikke har haft adgang til sollys, ordentlig ventilation eller åben himmel i mere end fem år.

»Det har sat sig tydelige spor både fysisk og psykisk,« skriver de.

De britiske myndigheder har tidligere afvist at give Assange frit lejde til at modtage lægehjælp på et hospital.

Det er nemlig ikke første gang, at der har været bekymringer over den kontroversielle eks-hackers helbred.

Ecuadors præsident: Assange er et problem

Allerede i 2014 berettede flere britiske medier, at Assange havde brug for lægebehandling for hjerte- og lungeproblemer. Under pressekonference på ambassaden i august samme år bekræftede han, at det har svækket hans helbred betydeligt, at være »fastlåst« på ambassaden med begrænsede muligheder for motion.

Den 46-årige australier søgte tilflugt på Ecuadors ambassade i sommeren 2012 for at undgå at blive anholdt og udleveret til Sverige, hvor der var udstedt en arrestordre i forbindelse med anklager om seksuelle krænkelser af to kvinder, som Assange havde været sammen med. Assange frygtede, at svenskerne ville udlevere ham til USA, hvor han risikerer at blive retsforfulgt for Wikileaks' gigantiske læk om amerikansk militær.

Sidste år droppede de svenske myndigheder sagen mod ham, men han risikerer stadig at blive anholdt i Storbritannien for at have overtrådt betingelserne for sin kaution i 2012 ved at have søgt tilflugt på ambassaden.

Før jul fik Assange statsborgerskab i Ecuador, men det britiske udenrigsministerium afviste en ansøgning fra Ecuadors regering om at give ham diplomatstatus.

Et diplomatpas ville ellers - måske - have givet ham mulighed for at forlade ambassaden og rejse ud af Storbritannien uden at blive anholdt.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her