Annonce
Europa

Russisk trussel lurer: Svensk støtte til Nato-medlemskab stiger

En meningsmåling viser, at stadigt flere svenskere ønskere at blive en del af Nato.

Det er blevet sagt flere gange: Rusland udgør en potentiel trussel mod Sverige.

Og for nylig lød det i en rapport fra Försvarsberedningen om det svenske totalforsvar, at et væbnet angreb fra Rusland imod Sverige ikke kan udelukkes.

Nu viser en meningsmåling, foretaget for Aftonbladet, at 43 pct. af svenskerne støtter et svensk medlemskab af Nato, mens 37 pct. af de adspurgte er modstandere af det.

4,7 mio. svenske husstande skal være klar: »Hvis krisen eller krigen kommer«

For et år siden var det 37 pct., som ønskede medlemskab, mens 42 pct. var imod.

Dermed stiger andelen af svenskere, som kan se fordele ved at være en del af den militære alliance, som Sverige allerede har et særdeles tæt samarbejde med.

Politisk set er der ikke flertal for et Nato-medlemskab, da både regeringen, Sverigedemokraterne og Venstrepartiet modsætter sig det. Til gengæld er der sket noget i den borgerlige opposition, hvis partier nu alle ønsker at melde sig ind i alliancen.

I en delrapport om det svenske forsvar lyder det, at i tilfælde af at Sverige skulle blive angrebet, så forventer man, at alliancen vil reagere, som når andre Nato-lande bliver angrebet.

Dog skal landet kunne forsvare sig selv i tre måneder uden hjælp udefra, da det tager tid at mobilisere hjælpen. Dertil kommer, at Sveriges manglende medlemskab betyder, at man i Nato ikke allerede har en eksisterende plan for et forsvar af Sverige.

Putin: Sverige i Nato vil være en trussel mod Rusland

I en betænkning fra 2016 beskrev den sikkerhedspolitiske udreder Krister Bringéus det som »et planlægningsmæssigt mørkeland.«

Søndag indledes den årlige konference om sikkerhedspolitik afholdt af organisationen Folk och Försvar, hvor bl.a. Natos generalsekretær Jens Stoltenberg, Sveriges statsminister Stefan Löfven, udenrigsminister Margot Wallström og forsvarsminister Peter Hultqvist deltager.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Punjab skiller sig ud i Indien: Her kan man godt lide alkohol og kød i maden
Nye visumregler har gjort Indien mere tilgængeligt, og 1. oktober har Air India etårs jubilæum på deres direkte flyvning mellem København og Delhi. Herfra kan man rejse til Punjab ved den pakistanske grænse. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her