Annonce
Europa

Fakta: Svensk forslag skal gøre sex uden samtykke ulovligt

Den svenske regering ønsker lovgivning, som forbyder sex med person, som ikke udtrykkeligt har sagt ja.

Hvis ikke en person har sagt udtrykkeligt ja eller aktivt udtrykt ønske om at have sex, vil det være voldtægt.

Det mener den svenske regering, der søndag har offentliggjort et nyt samtykke-lovforslag, der skal gælde fra 1. juli. I Danmark har der også været lignende forslag, der dog ikke er blevet gennemført.

Allerede i dag kan en gerningsmand i Sverige i de fleste situationer, hvor samtykke mangler, blive dømt for voldtægt. Siden 2005 er begrebet blevet uddybet til at omfatte flere handlinger.

Læs her, hvordan lovgivningen er på området i Sverige i dag, og hvordan forslaget vil ændre det.

Disse situationer er voldtægt ifølge svensk lovgivning i dag:

  • Når gerningsmanden tvinger nogen til at have sex ved at bruge vold eller tvang.
  • Når gerningsmanden udnytter en person, som er bevidstløs, sover, beruset, syg eller i en særlig sårbar situation.
  • Tilfælde hvor offeret på grund af eksempelvis alvorlig frygt reagerer med passivitet.

Sådan vil forslaget ændre lovgivningen i Sverige:

  • Med forslaget vil frivilligheden i samlejet blive gjort mere tydelig. Når man har sex med en person, skal man forsikre sig, at personen deltager frivilligt. Hvordan dette præcis skal bedømmes, vurderes fra sag til sag.
  • Tanken er, at forslaget skal fungere forebyggende, men også fange de tilfælde, hvor personen befinder sig i en særlig sårbar situation. Det kan eksempelvis være, når vaginalt samleje bliver til analt samleje, uden at offeret er med på det.
  • Regeringen foreslår desuden at indføre regler om uagtsomme voldtægter og uagtsomme seksuelle overgreb. Det betyder, at gerningsmanden kan dømmes, selv om pågældende ikke havde til hensigt at voldtage.

Kilde: TT

/ritzau/

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International

Fængselskammerat ser tilbage: Vi kan stadig lære af Nelson Mandela

Mac Maharaj var i 12 år en af Nelson Mandelas nærmeste kammerater på fængselsøen Robben Island. 100 år efter landsfaderens fødsel reflekterer den nu 83-årige Maharaj over Mandelas lederskab, et kvart århundrede med store politiske fejl i Sydafrika, og hvad Europa og USA kan lære af manden, der blev et internationalt symbol på fred og forsoning.
Analyse
Annonce
Bolig
Guide: Her er Londons "hemmelige oaser"
London er et af danskernes mest foretrukne rejsemål. Overalt i byen vrimler det med grønne oaser. Nogle er velkendte, andre er små ’hemmelige’ perler. Her får du en guide til de bedste. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her