Annonce
Europa

EU-Parlamentet siger god for fosfater i din kebab

Et forslag, der skulle stoppe tilsætning af fosfater i visse typer kød, fik ikke tilstrækkeligt med stemmer.

Det kan fremover blive tilladt at tilsætte fosfater til kebabkød på spyd fra lam, kalve, køer eller fjerkræ.

I hvert fald er et forsøg fra en række af EU-Parlamentets medlemmer på at nedlægge veto mod EU-Kommissionens forslag slået fejl.

Anført af blandt andre Christel Schaldemose (S) opnåede vetoforslaget kun 373 af de 376 stemmer, som et absolut flertal kræver, og dermed faldt det.

- Det er jeg da ærgerlig over, specielt fordi det var så tæt. Og så fordi den konservative gruppes ordfører har ført en kampagne, hvor man kunne få indtryk af, at vi helt ville forbyde kebab.

- Det er jo slet ikke tilfældet, siger det danske parlamentsmedlem.

Fosfat er et salt, der forekommer naturligt i mange fødevarer, men det kan også tilsættes.

Det har den effekt, at det binder vand. I kød betyder det, at der er mindre svind under tilberedningen, og at kødet holder sig mere saftigt.

Det er også med til at sikre, at kødstykkerne hænger bedre sammen og dermed bliver steget mere ensartet.

Som udgangspunkt er det i dag forbudt at tilsætte fosfat til madvarer i EU.

Der findes dog en liste over undtagelser, og den vil EU-Kommissionen og producenterne af kebabkød altså gerne have udvidet.

Modstanderne af forslaget mener dog, at det er for tidligt at tillade mere fosfat i fødevarer.

Det skyldes, at man endnu ikke har det fulde overblik over de sundhedsmæssige konsekvenser.

Nogle undersøgelser peger på, at der kan være en sammenhæng mellem et højt indtag af fosfat og hjerte-kar-sygdomme, mens andre afviser det.

Derfor har Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet iværksat sin egen undersøgelse af fosfaters betydning for sundheden.

Undersøgelsen er dog først færdig engang i det nye år.

- Den vil vi selvfølgelig holde øje med. Hvis de vurderer, at der er negative sundhedsmæssige konsekvenser, så vil vi tage sagen op og se, om vi kan få kommissionen til at reagere, siger Christel Schaldemose.

/ritzau/

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her