Annonce
Europa

Schulz har fået SPD's opbakning til at forhandle med Merkel

Tysklands socialdemokrater har godkendt, at Schulz og Merkel kan indlede regeringsforhandlinger i næste uge.

Martin Schulz har signaleret, at Tysklands Europa-profil skal skærpes, hvis SPD skal fortsætte i regeringen. Foto: Markus Schreiber

Tysklands socialdemokratiske SPD har på torsdagens partikongres banet vej for, at partiet alligevel kan indgå i en ny stor regeringskoalition sammen med forbundskansler Angela Merkel og hendes konservative parti, CDU.

Med stort flertal stemte socialdemokraterne for at indlede forhandlinger med forbundskansler Angela Merkel og afsøge mulighederne for at danne en ny regering.

SPD's leder, Martin Schulz, opfordrede i en tale sine partifæller til at opgive deres modstand mod, at partiet igen indgår i en koalition med Merkel.

- Vi skal ikke gå i regering for enhver pris. Men vi må heller ikke forkaste al snak om regeringssamarbejde, sagde han.

Nu kan Schulz indlede forhandlinger, der skal afsøge mulighederne for at danne regering med CDU og dets søsterparti, CSU.

Mandatet til SPD-lederen betyder, at han og Merkel kan drøfte flere muligheder. Enten en ny stor regeringskoalition, et uformelt samarbejde eller en accept af en konservativ mindretalsregering.

Schulz og SPD bebudede efter valget til Forbundsdagen i september, at SPD ikke længere ville deltage i en stor regeringskoalition med forbundskansler Angela Merkels konservative CDU/CSU. I stedet ville partiet gå i opposition.

Men da Merkels forhandlinger med det liberale FDP og Miljøpartiet De Grønne brød sammen i sidste måned, indvilgede Schulz i at forhandle med Merkel om at fastholde den store koalition.

Men Schulz har signaleret, at Tysklands Europa-profil skal skærpes, hvis SPD skal fortsætte i regeringen.

Under torsdagens partikongres gik flere SPD-medlemmer på talerstolen og talte passioneret imod at gå i koalition med Merkel igen.

De kritiserer Schulz' ledelse, efter at SPD ved valget til Forbundsdagen i september oplevede sit dårligste valg siden 1949.

SPD har regeret i en stor koalition sammen med Merkel siden 2013. Men efter valgnederlaget i september har mange i partiet været forbeholdne over for at gå ind i et nyt samarbejde med de konservative.

/ritzau/dpa

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Djævlens bro fører til fransk Catalonien
Det rødgule catalonske flag vajer både på Pyrenæernes nord- og sydside. Men mens de fleste har hørt om det spanske Catalonien, er det franske Catalonien mindre kendt. 
Se flere
Bolig
Guide til fremtidens hygge-begreb: Med ikigai kan du give dit liv personlighed
Ikigai er en japansk livsvisdom, der handler om at søge mening med livet. Begrebet har eksisteret siden oldtiden, men er i dag ved at overgå hygge-begrebet. Her er nogle gode råd til, hvordan du selv kan bruge ikigai i indretningen. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her