Europa

Forfatningsdomstol: Forbud mod homoægteskaber er i strid med grundloven

Den østrigske forfatningsdomstol ophæver loven, der forbyder homoægteskaber.

Det kom ikke til at ske ad politisk vej, men nu sker det via domstolen.

Fra den 1. januar 2019 kan østrigske homoseksuelle således blive gift på lige fod med heteroseksuelle. De skal ikke længere nøjes med at indgå registreret partnerskab, men kan blive ægtefæller.

Det er resultat af en dom fra den østrigske forfatningsdomstol, som fastslår, at den nuværende lovgivning på området strider mod ligestillingsprincippet i grundloven, som forbyder diskriminering. Derfor vil den blive ophævet.

Stort australsk flertal vil have homoseksuelle vielser: »De stemte ja til kærlighed«

For ved kun at tillade registreret partnerskab for personer af samme køn, stiller man disse par ringere end par, der består af en mand og en kvinde, lyder det.

Sagen kom for domstolen pga. en klage fra to kvinder, der ønskede at gifte sig, men fik deres ansøgning afvist.

Kvindernes advokat Helmut Graupner skriver på Facebook:

»Vi har sejret opver hele linjen. VfGH (den første og ældste forfatningsdomstol i verden) er dermed den første domstol i Europa, som har ophævet ægteskabsforbuddet for par af samme køn. Og Østrig er det første land i Europa, som anerkender og realiserer ægteskabslighed som en menneskeret. I de andre europæiske lande skete åbningen af ægteskabet (kun) ad politisk vej.«

Østrig vedtog loven om registreret partnerskab i 2009, og i 2010 blev den indført.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Biler
Tænk dig godt om, før du køber en brugt dieselbil
Udbuddet af nyere brugte dieselbiler er pænt. Du skal helst gå efter en model med de nye Euro 6-motorer og dagligt køre motoren driftsvarm, for at det er en god idé, siger eksperter. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her