Annonce
Europa

45 pct. af svenske mænd kalder #metoo overdrevet, men det fortsætter: »Han kalder mig lille luder, siger at jeg skal få, hvad jeg fortjener«

I føljetonen af vidnesbyrd om seksuelle overgreb er turen kommet til kunstverdenen og socialarbejderne.

»Jeg føler, at det er overdrevet.«

Det svarer 45 pct. af de adspurgte mænd helt eller delvist ja til i en undersøgelse foretaget af Novus for SVT. Spørgsmålet handler om #metoo-bølgen, som er væltet ind over Sverige i et omfang, der ikke er set andre steder.

Opråb

Her er nogle af de professioner, brancher og grupper i Sverige, som har udarbejdet manifester under forskellige hashtags.

#tystnadtagning: skuespillere

#medvilkenrätt: jurister

#imaktenskorridorer: politikere

#närmusikentystnar: musikindustrien

#visjungerut: klassiske sangere

#akademiuppropet: universitetsverdenen

#vardeljus: Den Svenske Kirke

#sistaspikenikistan: byggebranchen

#Deadline: journalister

#utanskyddsnät: narkomaner og prostituerede

#vikokarover: restaurantionsbranchen

#timeout: idrætsverdenen

#Ickegodkänt: lærere

#inteförhandlingsbart: fagbevægelsen

#visparkarbakut: ridesporten

#larmetgår: redningstjenesten

#konstnärligfrihet: kunstverdenen

#orosanmälan: socialarbejdere

Således har flere end 70.000, ifølge en kortlægning foretaget af Dagens Nyheter, skrevet under på over 50 opråb om seksuelle overgreb og krænkelser i Sverige.

Minister vil tage kongelig medalje fra kulturprofil efter anklager: » Jeg gik i panik. Men han slap ikke. Til sidst kastede jeg op«

Og selv om også 30 pct. af de adspurgte kvinder er helt eller delvist enige i, at de mange opråb er overdrevne, så mener 70 pct. af svenskerne i samme undersøgelse, at kampagnen vil forandre samfundet.

Meget tyder da også på, at den langt fra er ovre, for der går fortsat ikke en dag, uden at en ny profession eller branche offentliggør et opråb. Senest er de kommet fra kunstverdenen og socialarbejderne, hvor henholdsvis 1.625 og 2.440 personer har skrevet under på en protest mod krænkelser, sexchikane og overgreb.

To af de anonyme vidnesbyrd fra kunstverdenen, som er bragt i Dagens Nyheter, fortæller om kunstsamlere, som forsøger at få sex med kunstneren eller galleriassistenen med i kunstkøbet. Og så beretter en kvinde om, da hun som kunststuderende var en del af en gruppeudstilling, og et af jurymedlemmerne, en kendt mandlig kunstner, kom hen til hende til en fernisering og kyssede hende.

»Jeg blev vred og skubbede ham aggressivt væk. Viste med kroppen og verbalt, at han var gået over grænsen. Han svarede tilbage, at jeg ikke skulle være vred, for hvis jeg slår ham, så slår han tilbage, vi kan vel danse i stedet? Så tog han begge mine hænder og sagde, at han sidder i mange bestyrelser.«

En anden var på studietur til Amsterdam med kunstskolen, da læreren foreslog, at de kvindelige studerende skulle prostituere sig, mens en lærer fortalte en kvinde, at hun nok bare var »ukneppet,« da han skulle vurdere hendes værk foran de øvrige studerende.

Og så er der den helt grove om hende, der var 19 år, lige flyttet til Stockholm og havnet til en kunstfest, hvor en ældre og velkendt kulturprofil lagde an på hende hele aftenen, selv om hun afviste ham.

»Det bliver sent, jeg har drukket alt for meget, har det ikke godt og finder et kontor, hvor jeg går ind og falder i søvn i en lænestol. Vågner af at han kommer ind i værelset og hiver mig op. Først tror jeg, at han vil hjælpe mig, men han trykker mit hoved ned mod et skrivebord, holder mig fast med en arm op mod ryggen. Jeg forstår det ikke, bliver så chokeret, forsøger at rive mig løs. Jeg skriger, men han trykker hele armen mod munden, han kalder mig lille luder, siger at jeg skal få, hvad jeg fortjener. Giver op til sidst og lader det ske. bagefter hvisker han i mit øre, at hvis jeg siger noget til nogen, er jeg færdig for al fremtid, det vil han sørge for.«

Socialarbejderne har valgt at lade deres opråb offentliggøre i Göteborgs-Posten. Her lyder det, at flere end 278 vidnesbyrd fra 199 forskellige socialarbejdere er blevet delt i en lukket Facebook-gruppe, men at flere valgte at trække deres historier tilbage af frygt for repressalier, og at andre valgte slet ikke at fortælle noget, fordi de også var bange.

Kvinder i byggebranchen og redningstjenesten siger fra: »Jeg vil aldrig mere se en penis i arbejdstiden«

Mange af fortællingerne handler om sexchikane og upassende adfærd. Som manden, der højlydt kommenterer kvindelige kollegaers bagdele over for børn og unge på et bosted, og spørger til de unges mening.

En kvinde fortæller om, da hun som ung arbejdede som afdelingsansvarlig på en ungdomsinstitution:

»En aften fik vi en 15-årig pige ind, som havde været stukket af. Så siger min kollega: "Sådan en lækker pige, hun kan sikkert blive en fin luder".«

Flere end 4.000 journalister siger fra: Sengen var redt op, da chefen inviterede til MUS

Og så er der den mandlige kollega, som altid lagde hånden på en kvindes bryst, når han ellers skulle forestille blot at tage hende på skulderen.

Én beretter, at hun under sin uddannelse til socialarbejder havde et job inden for psykiatrien. På første arbejdsdag ville en kollega vise hende, hvordan hun skulle bæltefiksere.

Opråb fra universitetsverdenen: »Han tog kvælertag, samtidig med at han stirrede ind i mine øjne. Jeg vidste ikke, om jeg skulle dø nu. Så voldtog han mig«

»Han tog mig med ind i et rum, lukkede og låste døren. Spurgte derefter, om han måtte vise, hvordan bæltefiksering foregår ved at spænde mig fast. Og sagde, at det var sådan, de plejede at oplære nyt personale. Han spændte mine arme og ben fast til en seng og nægtede efterfølgende at slippe mig fri, da situationen blev ubehagelig, og jeg bad ham om at holde op. Han lo hånligt og sagde i stedet: "Nu er du bange hva', lille skat, måske ville du have godt af lidt spanking?"«

Manden blev afbrudt af en kvindelig kollega, som låste sig ind i lokalet.  

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

JP mener: Medierne er for ærbødige over for EU-systemet

Ikke mindst tilhængere af EU bør betragte systemet – herunder Jean-Claude Juncker – både kritisk og årvågent.
Annonce
Annonce
Annonce
International

Får Gurkha-krigerne en fair behandling?

Gurkhaernes respekt og loyalitet over for den britiske hær har medført, at de gennem årtier har været for dårlige til at kræve fair behandling, mener en tidligere Gurkha-soldat.
Analyse
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her