Europa

May trygler arabisk konge om at lette blokade

Det er nødvendigt, at Saudi-Arabien tillader varer og nødhjælp til Yemen, siger Theresa May i appel i Riyadh.

En alvorlig humanitær krise i Yemen kræver, at Saudi-Arabien snarest letter en blokade af det arabiske land. Ellers ender det i en "katastrofe", hvilket det ifølge nødhjælpsorganisationer allerede er.

Sådan lød et nødråb fra den britiske premierminister, Theresa May, da hun sent onsdag mødtes med Saudi-Arabiens kong Salman og kronprins Mohammed bin Salman.

- Premierministeren gjorde det klart, at tilførslen af kommercielle forsyninger må genoptages, hvis vi skal forhindre en humanitær katastrofe, oplyser Mays kontor torsdag om mødet.

Et skib med 5500 ton mel lagde søndag til kaj i den yemenitiske havneby Hodeidah.

Det var det første skib med nødhjælp i flere uger under en længere blokade af det krigshærgede land.

En koalition, som det sunnimuslimske Saudi-Arabien står i spidsen for, har blokeret for nødhjælp til landet.

Konflikten tog fart i landet, da shiamuslimske Houthi-oprørere tog kontrol over hovedstaden Sanaa i 2014. Houthierne kontrollerer også Hodeidah.

Saudiaraberne har været involveret i konflikten siden 2015, og saudiaraberne støtter Yemens præsident, Abd Rabbu Mansur Hadi.

De hævder sammen med USA, at det shiitiske Iran støtter houthierne, som også er shiitter, blandt andet med våben. Det nægter iranerne.

Blokaden blev udløst af et missil, som ifølge en amerikansk general blev fyret mod Saudi-Arabiens hovedstad, Riyadh, af yemenitiske oprørere.

Ifølge USA's militær var missilet, som blev skudt ned, iransk.

Nødhjælpsorganisationer har sagt, at blokaden har gjort den humanitære krise i landet værre.

Krigen har betydet, at omkring syv millioner personer sulter. Og flere end 10.000 har mistet livet.

Ifølge Red Barnet stiger antallet af børn under fem år, som er alvorligt fejlernærede, hver måned med 20.000. Det svarer til 27 børn per time i snit.

/ritzau/AFP
Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
TV anbefaler
Analyse
Vestbredden i Luxor: Rejse mod det evige liv
Den egyptiske by Luxor ligger i et område, der emmer af ældgammel kultur og mytologi. Grave og templer opført til ære for konger, dronninger og embedsmænd kan kombineres med en tur på kamelryg langs Nilen. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her