Europa

Verdensberømt hvid elg skulle skydes - nu får den lov til at overleve

Elgen havde opført sig aggressivt over for mennesker.

Den sjældne hvide elg blev spottet i Gunnarskog i juli. Elgen er ikke albino, men har hvid pels som følge af en genetisk mutation. Foto: AP/Tommy Pedersen

En hvid elg fra det vestlige Sverige gik viralt, efter et klip af dyret begyndte i sommer begyndte at florere på sociale medier.

Internationale medier som BBC, The Guardian og National Geographic samlede historien op og berettede om det opsigtsvækkende dyr, og opmærksomheden fik folk til at valfarte til området for at skyde elgen gennem kameralinsen.

Men efter episoder, hvor elgen angiveligt opførte sig aggressivt over for mennesker meddelte politet mandag, at den skulle skydes.

Den skal bl.a. have angrebet en kvinde, der luftede sin hund, hvorved hun fik vredet sin skulder af led, rapporterer Aftonbladet

Beslutningen om at skyde elgen blev truffet i sidste uge, men tirsdag aften blev den beslutning omgjort, ifølge politiet fordi, der ikke har været anmeldelser om aggressiv adfærd siden den 6. november.

Den store opmærksomhed rettet mod dyret kan ifølge mediet Svensk Jakt havde påvirket elgens opførsel.

En naturfotograf, Ingemar Pettersson, der tidligere har rettet kritik mod visse af de fotografer, der ville forevige elgen, siger til Svensk Jakt, at han skammer sig over folks opførsel.

Han har efter eget udsagn været vidne til, at op mod 20 personer omringede elgen i jagten på det perfekte billede, og at nogle mennesker har rakt mad frem til den.  Elgen har ikke kunnet gå nogen steder i fred og har været fulgt af mennesker næsten hver dag, forklarer han, der selv har fotograferet elgen på afstand gennem et teleobjektiv.

Det var svenske det svenske kommunalrådsmedlem i Eda Kommune, Hans Nilsson, som skød filmen af elgen, der tog sig en dukkert i en svensk skovsø. Det var den film, der i første omgang førte til elgens kendisstatus, og ophavsmanden var stærkt kritisk over for beslutningen om at skyde dyret, som han kalder for »en af de vigtigste turistattraktioner i Västervärmland«.

»Det er forfærdeligt. Man skal ikke straffe et vildt dyr for at opføre sig som et vildt dyr,« sagde han til Aftonbladet.

Beslutningen førte til flere underskriftindsamlinger for at omstøde elgens dødsdom. I en af indsamlingerne havde 12.469 personer tirsdag eftermiddag skrevet under.

Det er ikke første gang, at en hvid elg tiltrækker så stor opmærksomhed. I Norge fik to unge elgkalve i sommer stor mediebevågenhed, da en film af tvillingerne på skovvandring begyndte at sprede sig. Hvide elge er også blevet set i Alaska og Canada.

Tilbage i 2011 vakte det store vrede i landet, at den danske jæger Ole Frost havde skudt og dræbt en af Norges sjældne eksemplarer.

At den berømte elg er hvid fra top til tå skyldes i øvrigt ikke albinisme, som er en medfødt tilstand, der er forbundet med nedsat eller manglende evne til at danne pigment, har National Geographic tidligere skrevet. Albinodyr kan kendes på deres lyserøde eller røde øjne, men i dette tilfælde skyldes den lyse pels formentlig en genetisk mutation.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Gaming-bærbare: Når kun det vildeste er vildt nok
Hvor vildt bliver det, hvis du beder om den bedste gamingbærbare, du kan få? Ganske voldsomt, afslører denne test, hvor vi fokuserer på populære, kompromisløse monster-maskiner. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her