Europa

Fransk domstol giver plyndret maleri tilbage

Maleri, som blev plyndret fra fransk-jødisk ejer i Paris under Anden Verdenskrig, gives tilbage til ejere.

Billedet dukkede op ved en udstilling på Marmottan Musset i paris. Nu skal de retur til arvingerne efter den oprindelige ejer. Foto: Christophe Ena/AP

En fransk domstol siger i en dom tirsdag, at et maleri af den impressionistiske mester Camille Pissarro skal tilbageleveres til den oprindelige ejer.

Maleriet blev plyndret fra dets fransk-jødiske ejer under Anden Verdenskrig.

Maleriet "La Cueillette des Pois" (Plukning af Ærter) fra 1887 dukkede frem i lyset igen tidligere i år ved en udstilling i Paris på Marmottan Museet.

Det var, over 70 år efter at det blev stjålet fra kunstsamleren Simon Bauer i det nazistisk besatte Frankrig.

En domstol siger tirsdag, at de retmæssige ejere, som er Simon Bauers arvinger, skal have maleriet.

Et amerikansk par, som købte maleriet på en auktion i 1995, siger, at de købte maleriet i god tro og ikke havde noget kendskab til maleriets forhistorie under verdenskrigen.

Det amerikanske par havde udlånt maleriet til kunstudstillingen i Paris.

Bauer, som selv havde skabt sig en formue som forretningsmand, var blandt de tusindvis af jøder, som blev arresteret for at blive deporteret i 1944.

Han undslap på et hængende hår at blive sendt til dødslejrene på grund af en strejke blandt lokomotivførere.

"La Cueillette des Pois" var et af 93 værker, som blev konfiskeret fra hans hjem, inden at han blev sendt til en interneringslejr nær Paris. Malerierne blev solgt til en kunsthandler.

Da Bauer blev sat på fri fod, lykkedes det ham kun at finde en brøkdel af de kunstværker, der var blevet taget fra ham. Han døde i 1947.

Hans familie fortsatte eftersøgningerne efter malerierne, men der var ingen spor efter Pissarro-maleriet.

Da det dukkede på Marmottan Museet på en udstilling om Pissarro, gik Bauers barnebarn, Jean-Jacques Bauer, 87 år, øjeblikkeligt til domstolene for at hindre, at maleriet forlod Frankrig igen.

Det amerikanske par Bruce og Robbi Toll vil appellere domstolens afgørelse.

Ud af omkring 650.000 stjålne kunstværker, som nazisterne stjal fra jøder, er omkring 100.000 endnu ikke tilbageleveret viser tal fra 2009.

/ritzau/AFP
Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Biler
Tænk dig godt om, før du køber en brugt dieselbil
Udbuddet af nyere brugte dieselbiler er pænt. Du skal helst gå efter en model med de nye Euro 6-motorer og dagligt køre motoren driftsvarm, for at det er en god idé, siger eksperter. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her