Amnesty: Kina eksporterer tortur-redskaber

Ifølge rettighedsgruppen holder Kina ikke øje med, hvem der får fat i redskaber, der kan bruges til tortur.

Artiklens øverste billede
Ifølge Amnesty-rapporten producerer over 130 firmaer i Kina produkter som knipler, der kan give stød, knipler med pigge, tunge fodlænker og andet "potentielt farligt udstyr til magtudøvelse."

Flere og flere kinesiske selskaber sælger "torturredskaber" til udlandet, konkluderer Amnesty International i en rapport.

Organisationen mener, at mange af redskaberne falder i hænderne på folk rundt om i verden, der forbryder sig mod de internationale menneskerettigheder.

Ifølge rapporten producerer over 130 firmaer i Kina produkter som knipler, der kan give stød, knipler med pigge, tunge fodlænker og andet "potentielt farligt udstyr til magtudøvelse."

I 2003 eksporterede 28 kinesiske virksomheder potentielle torturinstrumenter.

Blandt andet eksporterede et statsejet selskab i 2012 varer til afrikanske lande for over 100 millioner dollar. Selskabets portefølje af produkter indeholder blandt andet strømpistoler og stole til fastspænding.

- Kina ser ud til at være ledende på den mindre moralske side inden for såkaldte "torturredskaber" - udstyr, som, vi hos Amnesty mener, i sig selv er med til at sprede ondskab, siger Patrick Wilcken, der forsker i sikker handel og menneskerettigheder hos Amnesty International.

Flere rettighedsgrupper peger på, at der i Kinas retssystem findes eksempler, hvor folk er blevet forhørt under tortur og dermed har tilstået forbrydelser under tvang.

Kina har enkelte love, der forbyder produktion og handel med torturinstrumenter. Alligevel mener Amnesty, at sådant udstyr ofte ender med at blive sendt til "meget usikre" steder i verden.

- Vi har fundet ud af, at det tyder på, at kinesiske myndigheder ikke har grundige vurderinger af, hvor udstyret bliver eksporteret hen. De laver ikke risikovurderinger, mener Patrick Wilcken.

/ritzau/AFP

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.