Annonce
Asien

Japan giver Vietnam seks flådefartøjer

Kina har grænsestridigheder med adskillige naboer, og nu danner Japan og Vietnam fælles front.

Siden Kina flyttede en olierig ind i farvand, som Vietnam mener er sit, og det afstedkom voldelige anti-kinesiske protester i Vietnam, har spændingerne mellem Vietnam og Kina været tydelige.

Læg dertil japanernes strid med Kina over de ubeboede Senkaku/Diaoyu-øer, og en alliance mellem de to store asiatiske lande vendt mod Kina giver pludselig mening.

Japan og Vietnam er i hvert fald blevet enige om, at vietnameserne skal overtage seks brugte patruljefartøjer, som de kan bruge i deres flåde og dermed mere effektivt kontrollere sit territorialfarvand, skriver BBC.

Vietnam og Kina strides: Fiskerbåd sejlet ned

"Opfattes fjendtligt"

Aftalen om foræringen af fartøjerne, der sammen med udstyr og træning er omkring 500 mio. yen (27 mio. kr.) værd, er kommet i stand da den japanske udenrigsminister Fumio Kishida var på besøg i den vietnamesiske hovedstad, Hanoi.

Den kinesiske olierig, der tidligere på året skabte spændinger mellem Kina og Vietnam, fordi Vietnam mente, at den stod i vietnamesisk farvand. Riggen er fjernet nu. Foto: Jin Liangkuai/AP

På et pressemøde blev det understreget, at både Japan og Vietnam er interesserede i at "opretholde fred og stabilitet" i området, og at grænsestridigheder skal løses "i overensstemmelse med international ret."

En ekspert i kinesiske forhold siger dog ifølge BBC, at skridtet med at forære flådefartøjer fra Kina vil blive opfattet som fjendtligsindet over for Kina.

Japan Times: Fire fiskebåde

Ud over samarbejdet mellem Japan og Vietnam har Filippinerne også for nyligt fået opgraderet sit forsvar, idet landet har underskrevet en militæraftale med USA, der skal øge antallet af amerikanske tropper i landet. Filippinerne har også grænsestridigheder med Kina.

Den japanske og den vietnamesiske udenrigsminister poserer for fotograferne i forbindelse med det japanske besøg i Vietnam. Foto: Tran Van Minh/AP

Ifølge det japanske medie Japan Times er de seks både dog kun to patruljebåde til fiskerikontrol og fire almindelige fiskebåde. Hvordan de er udstyret, og hvordan de skal bruges, er endnu uvist, men ifølge Japan Times siger kilder, at Japan forventer, at bådene vil blive brugt til patruljer i Det Sydkinesiske Hav.

Bådene skal angiveligt være mellem 600 og 800 tons tunge stykket.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Polaroid Originals OneStep 2: Det klassiske Polaroid er tilbage
Fascinationen ved gammel teknologi vil ingen ende tage – hvor irrationel den nu engang kan være. De overmættede og udtværede Instagram-filtre på mobilen er ikke længere nok. Der er kommet stor efterspørgsel på den ægte vare. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her