Kerry: USA er forpligtet til at hjælpe i Irak
Iraks ledere må stå sammen i kamp mod militant oprørsgruppe. USA er parat til at hjælpe med opgaven.
USA er "forpligtet" til at støtte Irak i kampen mod de militante sunnimuslimske islamister i Isil, der har indtaget en række byer i den nordlige del af landet og samtidig har som mål at erobre Bagdad.
Det har den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, tidligt søndag over telefonen forsikret Iraks udenrigsminister, Hoshyar Zebari, om.
I telefonsamtalen understregede Kerry over for Zebari, at USA var forpligtet til at støtte Irak, oplyste en talsmand fra udenrigsministeriet i Washington:
Betingelsen
- Men bistand fra USA vil kun være en succes, hvis irakiske ledere er villige til at lægge uenigheder til side og gennemføre en koordineret og effektiv tilgang til at skabe den nationale samlingsregering, som er nødvendig for at få landet fremad samt konfrontere truslen om Isil.
Kerry har opfordret den irakiske regering til at ratificere valgresultatet fra valget i april "uden forsinkelser", danne en ny regering og at respektere alle borgeres rettigheder uanset religiøs og etnisk baggrund.
Pentagon har sendt et hangarskib til Den Persiske Bugt for det tilfælde, at USA skal "beskytte amerikanske statsborgere eller amerikanske interesser i Irak". Hangarskibet USS George H.W. Bush er ledsaget af flere avancerede krigsskibe.
Obamas melding
Præsident Barack Obama understregede fredag, at ingen amerikanske soldater bliver sendt til Irak. Men han gjorde det klart, at USA har en række militære tiltag i baghånden, hvis det skulle blive nødvendigt.
Nabolandet Iran er parat til på anmodning også at hjælpe Irak med at nedkæmpe det sunnimuslimske oprør, så længe det sker inden for rammerne af folkeretten. Det sagde den iranske præsident, Hassan Rouhani, lørdag.
Rouhani åbnede også op for et samarbejde med USA i Irak på trods af, at iranerne og amerikanerne har været ærkefjender i årtier.
Gruppen Islamisk Stat i Irak og Levanten (Isil), der tidligere var en del af al-Qaeda, er sunnimuslimsk og fundamentalistisk og går efter at etablere et kalifat, altså en religiøs stat, i Irak og Syrien.
/ritzau/Reuters