81 personer dømt for terror i Kina
Ni personer er dømt til døden for terrorrelaterede anklager i Kina.
De kinesiske myndigheder har dømt 81 personer for terrorrelaterede anklager - ni af dem er blevet dømt til døden.
Og så er der foretaget yderligere 29 anholdelser, meddeler statslige medier og embedsmænd torsdag ifølge nyhedsbureauet AP.
Fire store angreb på civile siden oktober har været noget af en sikkerhedsmæssig udfordring for præsident Xi Jinping.
Ekstremister fra Xinjiang-regionens indfødte tyrkisktalende uighurer har været mistænkt for at stå bag angrebene. Uighurere forsøger at vælte det kinesiske styre og er inspireret af den globale jihad-ideologi, skriver AP.
Regeringen er bekymret
Den 22. maj blev 43 mennesker dræbt, da et grøntsagsmarked blev bombet. Siden da har myndighederne foretaget mere end 300 anholdelser og snesevis af hurtige retsforfølgninger, hvilket har vakt bekymring blandt menneskerettighedsadvokater, som mener, at den hurtige retsforfølgning kan være i strid med personernes juridiske rettigheder.
Men den kinesisk regering føler sig truet af angrebene og ønsker derfor at vise offentligheden, at man har midler til at stoppe dem. Det mener David Zweig, der er politisk forsker ved Hong Kong University of Sciende and Technology.
"Regeringen er bekymrede for, at den almindelige befolkning er bange for, at regeringen ikke kan håndtere situationen. Regeringen tænker nok, at hvis man arresterer en masse mennesker og hurtigt spærrer dem inde, så er der en chance for at bryde den onde cirkel," siger David Zwaig til AP.
Diskriminering af islamisk praksis
Ifølge de kinesiske myndigheder er 23 ekstremistiske grupper blevet filtreret, herunder en gruppe på fem personer, som angiveligt stod bag et andet bombeangreb.
Fra Beijing lyder det, at personerne bag angrebene er ekstremister med tilknytning til oversøiske islamiske terrorgrupper.
Aktivister fra den indfødte tyrkiske uighur-befolkning siger, at uroen er drevet af vrede mod bosættere og en officiel diskriminering samt restriktioner på deres islamiske praksis.
Desuden lyder det fra uighurerne, at de kinesiske myndigheder stempler almindelig kriminalitet og ikke-voldelige protester som terrorhandlinger.
Fra jord til himmel
Udover angrebet den 22. maj, så tog en selvmordsbomber tre personer med i døden på en togstation den 30. april, og i marts blev 29 personer stukket ihjel på en togstation.
I oktober kørte tre personer en firhjulstrækker ind på Den Himmelske Freds Plads og satte ild til bilen og herved sig selv og to turister.
Sidste måned sagde præsident Xi på et topmøde, at "net blev spredt fra jord til himmel" for at stoppe terrorismen.