Annonce
Asien

Saudisk prins dræbte 2.100 udryddelsestruede fugle

Endnu en sag om en saudisk prins med opsigtsvækkende udskejelser har set dagens lys.

"Houbara Bustard" (Chlamydotis undulata), som på dansk hedder Kravetrappe, er en udrydningstruet fugleart. Foto: Jimfbleak

Los Angeles

Prins Fahd bin Sultan bin Abdul Aziz Al Saud (Fahd bin Sultan) fra Saudi-Arabien tog for nylig på en længere jagttur i Chagi-distriktet i den den sydvestlige Balochistan-provins i Pakistan.

Udover at være guvernør i Tabuk-provinsen og medlem af det saudiske parlament er Fahd bin Sultan en rigtig prins, og han havde derfor brug for et bytte, som ingen andre kunne få fat på.

Ifølge det asiatiske nyhedsnetværk Asia News Network løfter en pakistansk delstatsrapport med titlen ”Prins Fahd bin Sultans besøg i forbindelse med jagt på houbara bustard (på dansk: fuglen kravetrappe)” nemlig sløret for en række opsigtsvækkende afsløringer.

Truet fugl i sigtekornet

På 21 dage fra den 11. til 31. januar 2014 dræbte prinsen egenhændigt i alt 1.977 fugle, mens øvrige medlemmer af hans følge nedlagde yderligere 123 eksemplarer.

Det samlede antal oversteg dermed 2.100.

Det var dog ikke en helt almindelig fugleart, som man var på jagt efter.

Jagten gik nemlig hovedsagligt ud over eksemplarer af den førnævnte ”Houbara Bustard” (Chlamydotis undulata), som på dansk hedder kravetrappe, og som er i akut fare for at uddø.

Sponser for beskyttelsesprojekt

Fahd bin Sultan er paradoksalt nok sponsor for et internationalt projekt, hvor man i særlige reservater i Marokko og Pakistan ved hjælp af kunstig befrugtning og frigivelse i naturen forsøger at forøge bestanden af den udryddelsestruede tranefugl.

Fuglearten lever nemlig i nogle af verdens mest utaknemmelige ørkenmiljøer blandt andet i Egypten, det nordlige Afrika og på Den Arabiske Halvø.

Med mangel på mad og vand er overlevelsesvilkårene imidlertid vanskelige, og selv i de pakistanske reservater, hvor man forsøger at forøge bestanden, er tilværelsen tilsyneladende usikker.

I omegnen af 100 fugle om dagen

Rapporten fra Pakistan afslører nemlig detaljeret, hvordan den saudiske prins fik dispensation til at skyde løs på arten.

Den 11. januar skød han 112 eksemplarer i et lukket fuglereservat.

De efterfølgende dage dræbte han henholdsvis 116 og 93 fugle i et andet beskyttet fugleområde.

Sådan fortsatte han indtil den 31. januar, hvor turnéen i området blev afsluttet.

Populært afrodisiakum

Og hvad er så idéen bag at dræbe et hav af truede fugle, som man sideløbende forsøger at få til at få til at overleve som art?

Den britiske avis The Guardian leverer et bud i en artikel, som blev skrevet tidligere året.

Her lød meldingen nemlig, at Pakistan er blevet opfordret til at forbyde arabiske oliesheiker i at gå på jagt efter flere truede fuglearter i landet.

Interessen skyldes tilsyneladende, at kødet fra sjældne fugle – herunder Kravetrappen – på Den Arabiske Halvø er et populært afrodisiakum til at øge den seksuelle lyst og evne.

Problemet er imidlertid, at en udbredt anvendelse af ”midlet” kan true den dyreart, som det stammer fra.

Jagtforbud med undtagelser

Convention on International Trade in Endangered Species oplyser, at bestanden er gået kraftigt tilbage på Den Arabiske Halvø og i mange andre regioner.

I Indien er al jagt på Kravetrappen blevet forbudt ved lov.

I Pakistan er jagten ligeledes forbudt, men man giver dog alligevel særlige tilladelser til arabiske ledere og fremtrædende politiske skikkelser.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Test: Suveræn letvægtslaptop med skærm til kanten
Huawei har skabt en let og lækker bærbar med ydelse til det tunge arbejde, skærm der fylder hele rammen samt et imponerende lydsystem med Dolby Atmos 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her