Indonesiens parlamentsvalg er optakt til præsidentvalg

Verdens folkerigeste muslimske nation vælger nyt parlament og forbereder sig på endnu et præsidentskifte.

Artiklens øverste billede
Islamiske partier, der blev populære efter Suhartos fald, har mistet terræn i de seneste år i verdens mest folkerige muslimske nation.

Indonesiens 250 millioner indbyggere går onsdag til at stemmeurnerne for at vælge et nyt parlament ved et valg, der ventes at blive domineret af det store oppositionsparti PDI-P, hvis frontfigur er guvernøren i Jakarta, Joko Widodo.

Guvernøren, der fremstår som valgets stjerne, står ifølge meningsmålingerne til at blive den næste præsident i Indonesien, der er den største økonomi i det sydøstlige Asien. Præsidentvalget finder sted tre måneder efter parlamentsvalget - den 9. juli.

- Jeg er overbevist om, at mit parti vil få et godt valg, siger Joko Widodo, der er kendt som Jokowi, efter at have afgivet sin stemme i det centrale Jakarta sammen med sin kone, skriver netavisen Detik.com.

Demokratiseringsproces

Indonesien er stadig i gang med en demokratiseringsproces, efter at den tidligere autoritære leder Suharto måtte afgive magten for 16 år siden. Sidan da har landet haft fire præsidenter, ligesom skiftende partier har været ved magten.

Widodos sekulære parti står til at blive størst med 25 procent af stemmerne. Golgar, der er Suhartos parti, ventes at blive næststørst.

Islamiske partier, der blev populære efter Suhartos fald, har også mistet terræn i de seneste år i verdens mest folkerige muslimske nation.

Aktierne stiger

Den udbredte tiltro til, at Jokowi vil blive præsident, og at hans parti vil få et godt valg, har fået aktiekurserne og valutaen, rupiahen, til at stige. Aktiemarkedet er i år steget 15 procent.

Indonesien, der i år ventes at få en økonomisk vækst på fem procent, er verdens tredjestørste demokrati.

De fleste indonesere anser parlamentet for at tilhøre landets mest korrupte institutioner, viser opgørelser fra Transparency International.

/ritzau/Reuters

Andre læser

Mest læste

Del artiklen