Kinas præsident: Flere partier er ikke noget for os

Det kan føre til katastrofe, hvis Kina går bort fra etpartisystem, lyder det fra landets præsident.

Artiklens øverste billede
Præisdent Xi Jinping og hustru.

Kina har afprøvet en række politiske systemer, og Kina har fundet en løsning, der passer kineserne, lyder det fra landets præsident, Xi Jinping.

Under et besøg tirsdag på en uddannelsesinstitution i den belgiske by Brugge sagde den kinesiske præsident, at det kan få katastrofale følger, hvis Kina forsøger at kopiere andre landes modeller for politik og udvikling.

- Konstitutionelt monarki, genindsættelse af kejsere, parlamentarisme, et flerpartisystem og et præsidentsystem. Vi har vurderet dem alle, afprøvet dem, men ingen af disse modeller fungerede, sagde Xi ifølge det kinesiske nyhedsbureau Xinhua.

Sikrer regeringmagten

På grund af landets unikke historiske og sociale forhold skal Kina ikke kopiere et politisk system eller et andet lands udviklingsmodel, "da det ikke vil passe til os, og det kan tilmed få katastrofale følger", lyder det videre.

Den kinesiske forfatning sikrer Kommunistpartiet regeringsmagten. Det er tilladt at etablere andre partier, men de er alle underordnet Kommunistpartiet.

Da Xi Jinping i november 2012 overtog præsidentposten, gav det demokratiforkæmpere forventninger om politiske reformer i forhold til blandt andet menneskerettigheder.

Men siden Jinping kom til magten, har myndighederne anholdt og fængslet snesevis af systemkritikere.

/ritzau/Reuters

Andre læser

Mest læste

Del artiklen