Fly fandt intet spor af MH370 i havet

Australske fly ledte forgæves efter Malaysian-flyet over et af verdens øde beliggende havområder.

Artiklens øverste billede
Under eftersøgningen måtte mandskabet på P# Orion-flyet helt ned i 60 meters højde over havet for at undgå det lavthængende skydække.

Det er kaldt verdens vanskeligste eftersøgning, og helt som forventet vendte det første eftersøgningsfly fredag morgen tomhændet hjem fra en tur til et punkt på Det Indiske Ocean, hvor satellitfotos i går påviste vragrester - måske fra det forsvundne passagerfly MH370 fra Malaysian Airlines.

Det oplyser de australske myndigheder til nyhedsbureauet AP.

Området ligger i den sydlige del af Det Indiske Ocean ca. 2.300 km vest for Australien, og den fire timer lange flyvetur til et af verdens mest afsidesbeliggende havområder betyder, at der kun er ganske kort tid til selve eftersøgningen, skriver AP.

Brændstof til to-tre timer

Eftersøgningsområdet ligger ca. 2.300 km vest for Australien og regnes for et af verdens mest øde beliggende havområder. Det tager fire-fem timers flyvning at nå derud.

Yderligere tre fly fra det australske luftvåben - to P3 Orion-fly og et langtrækkende Bombardier Global Express - ankom senere til området for at bistå med eftersøgningen, og senere fredag ankommer endnu et eftersøgningsfly.

Det skal være med til at lede efter de to store formodede vragdele, der blev konstateret på australske satellitfotos i går.

Allerede torsdag var fire fly på vingerne, men eftersøgningen blev generet af skyer og regn. Fredag er vejret bedre, men eftersøgningsområdet ligger så langt ude i oceanet, at der kun er brændstof til to til tre timers udkig, inden mandskabet må vende flyet mod Australien og landjorden.

Skyerne hang under torsdagens flyvning så lavt, at det første eftersøgningsfly måtte dykke under skydækket og så langt som ned i 60 meters højde for at kunne få øje på oceanet.

General: Måske er det sunket

Men i Australiens luftvåben er der håb om, at de mulige vragdele nok skal blive fundet - hvis de da stadig er der.

"Vi skal nok finde dem - den del er jeg sikker på. Og hvis vi ikke finder det, er det fordi det er sunket," siger general i luftvåbnet Mike Yardley til AP.

Han siger, at det under tilsvarende eftersøgninger som regel har taget "et par dage" at få undersøgt området.

Premierminister: Vi gør alt

Australiens premierminister Tony Abbott sagde tidligere i dag på en pressekonference i Papau-New Guinea, at Australien har "smidt alt hvad vi har" ind i eftersøgningen.

Men han understreger, at selvom satellitfotos i går tilsyneladende viste en kæmpestor vragdel på 24 meter i længde og en mindre del på omkring fem meters længde, er det ikke sikkert, at det har noget med flyets uforklarlige forsvinden at gøre.

"Måske er det bar en container, der er faldet af et skib - vi ved det ikke," siger Abbott ifølge AP.

Kinas præsident "sønderknust"

Premierministeren fortalte, at han torsdag havde talt med Kinas præsident Xi Jinping, som ifølge Abbott var "sønderknust" over tragedien. 154 af de ombordværende 239 personer er kinesere, og Abbott garanterede, at Australien fortsætter, indtil alt håb er ude.

"Det er en af mindst tilgængelige steder i verden, man kan forestille sig, men hvis der er noget derude, så finder vi det. Det skylder vi de efterladte," sagde Australiens premierminister.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.