Frygt for nordkoreansk atomvåbenhandel
Nordkoreas seneste vellykkede atomsprængning åbner for nye faldgruber.
Los Angeles
Da det isolerede nordkoreanske militærregime i februar gennemførte landets tredje atomprøvesprængning, reagerede det internationale samfund prompte med omfattende kritik og strammere sanktioner.
Sprængningen slukkede blandt andet håbet om, at det nordkoreanske magtskifte for godt et år siden ville føre til en optøning af det iskolde forhold til USA.
Militærregimet lagde nemlig ikke skjul på, at atomprogrammet er rettet mod USA, og iagttagere påpeger, at Nordkorea blandt andet forsøger at presse USA til at indlede diplomatiske forhandlinger med styret i Pyongyang.
Signal til marked
Flere eksperter mener dog også, at prøvesprængningen reelt er et kraftigt signal til alle på det globale atommarked, der overvejer at købe atomvåbenkomponenter og lignende materiale.
”Nordkorea sagde reelt, at der er atomvåben til salg,” siger Graham Allison, som er atomvåbenekspert ved Harvard Kennedy School, til Fox News.
Opfattelsen deles af flere eksperter, som siger, at de vellykkede atomprøvesprængninger og raketopsendelser styrker regimets troværdighed på det globale atommarked.
Joel Wit, tidligere embedsmand i det amerikanske udenrigsministerium og i dag seniorforsker i forholdet mellem USA og Nordkorea ved Columbia University, gør opmærksom på flere faldgruber i den forbindelse.
"Alvorlig trussel"
Nordkoreas adgang på markedet kan dels styrke Irans atomvåbenambitioner. Og den kan ligeledes bevirke, at Nordkorea til sidst kan producere et atomsprænghoved, der er så lille, at det kan monteres på et langtrækkende missil.
Eventuelle nordkoreanske salg på området kan nemlig indbringe det isolerede regime økonomiske midler, som så kan bruges på yderligere våbenudvikling, der igen kan raffinere de allerede udviklede våben.
”Den voksende tekniske formåen og tillid til at kunne sælge våben og teknologi i udlandet finder sted uden frygt for repressalier. Den manglende frygt skyldes dels de voksende nukleare evner,” siger Joel Wit i forbindelse med en konference om emnet i Sydkoreas hovedstad Seoul.
Nordkoreanske handler, der vedrører masseødelæggelsesvåben ”vil blive betragtet som en alvorlig trussel mod USA og vores allierede, og vi vil holde Nordkorea fuldt ansvarlig for konsekvenserne,” sagde præsident Barack Obamas sikkerhedspolitiske rådgiver Tom Donilon i sidste uge.
Tvivlsomme kontakter
USA har en formodning om, at Iran og Syrien holder kontakten ved lige med styret i Pyongyang.
Nordkorea menes blandt andet at have hjulpet Syrien med at bygge en hemmelig atomreaktor, som skulle angiveligt bruges til at producere plutonium. I 2007 blev anlægget, som var gemt i et øde ørkenområde, imidlertid bombet af israelske fly.
Militærregimet vurderes også til at have gjort brug af problematiske kontakter på det internationale våbenmarked.
Eksperter mener eksempelvis, at manden bag Pakistans atomprogram, A.Q. Khan, har solgt en pakistansk opskrift på en såkaldt HEU-bombe til Nordkorea.