Ruslands flyhåb knust mod bjergside

<p>Sukhoi Superjet-flyet, der styrtede ned onsdag, skulle have genrejst Ruslands flyindustri.</p>

Artiklens øverste billede
LuftkaptajnAlexander Yablontsev (tv.) og førstepilot Alexander Kotchetkov poserer med kabinepersonalet inden den fatale flyvning. Foto: AP/Sergey Dolya

Det kan blive katastrofalt for Ruslands flyindustri, at et russisk produceret Sukhoi Superjet-100-passagerfly onsdag blev knust mod en stejl bjergskråning i det centrale Indonesien.

Flyet er Ruslands første nye passager-jetfly siden Sovjetunionens kollaps i 1990, og der var store forventninger til flyets muligheder over for konkurrenter som canadiske Bombardier Inc. og Embraer SA i Brasilien.

Den splinternye flytype blev godkendt til kommerciel drift sidste år, og Sukhoi-selskabet var i gang med en række af demonstrationsflyvninger for at øge salget på det sydøstasiatiske marked.

Købere og journalister dræbt

Ombord på flyet var 35 potentielle købere og journalister, otte ansatte fra Sukhoi-selskabet, en amerikansk mellemhandler og en fransk motorekspert. Alle formodes dræbt, da flyet smadrede direkte ind i vulkanen Mount Salak i 1.800 meters højde.

Årsagen til flystyrtet er stadig ukendt, men hvis det viser sig, at flyet - der afhængig af model kan fragte mellem 75 og 95 passagerer - havde en teknisk fejl, er den storstilede russiske satsning ilde stedt, vurderer en ekspert.

"Hvis der viser sig at være en teknisk fejl på flyet, vil det indlysende blive svært for dem. Men hvis der er tale om en pilotfejl, vil det ikke være så slemt, for så kan de med rette sige: Nå, det var jo ikke flyet," siger den australske luftfartsekspert Tom Ballantyne til nyhedsbureauet AP.

Russisk genrejsning

Superjet-flyet er udviklet af Sukhoi-koncernens afdeling for civil luftfart i samarbejde med vestlige partnere og er af mange blevet anset for Ruslands bedste mulighed for at genrejse den nationale flyindustri og få en fod inden for på det internationale passagerfly-marked.

"Vi kender jo alle til russernes dårlige resultater med deres fly i fortiden, og det var deres store håb, at de kunne komme ind på passagerjet-markedet mere markant end de tidligere har præsteret," siger Tom Ballantyne.

Fly til lav pris

Projektet var godt i gang, da styrtet indtraf. Med en forholdsvis lav pris på 35 mio. dollars (ca. 200 mio. kr.) per styk var der 170 fly i ordrebogen, og så sent som den 5. maj bestilte flyselskabet Air Indus tre fly til levering i 2014.

Flytypen var i gang med en "Welcome Asia!"-kampagne med demonstrationsture i Pakistan, Myanmar og Kasakhstan. Efter Indonesien var de næste lande på besøgslisten Vietnam og Laos.

Indonesien er i forvejen et stort marked for Sukhoi-selskabet. To indonesiske flyselskaber, Kartika Airlines og Sky Aviation, har alene bestilt 42 fly til at dække det kraftigt stigende behov for billig flytransport.

Piloterne dykkede

Havarimyndighederne gransker lige nu kommunikationen mellem kontroltårnet i Jakartas Halim Perdanakusuma-lufthavn og piloterne på flyet. Flyvningen var den anden demonstrationstur i løbet af dagen.

Myndighederne har undret sig over, at piloterne efter 20 minutters flyvning bad om tilladelse til at gå fra 3.000 meters højde til 1.800 meters højde, siger Daryatmo, lederen af Indonesiens bjærgningstjeneste. Ikke mindst fordi flyet befandt sig tæt på den 2.200 meter høje vulkan Mount Salak.

Derefter forsvandt flyet fra radaren.

null

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.