Obama på historisk lynbesøg
Den amerikanske præsidents besøg i Myanmar varer kun seks timer.
Den amerikanske præsident, Barack Obama, er tidligt mandag morgen dansk tid ankommet til Myanmar på sit korte, men historiske besøg. Det er første gang, at en præsident fra USA besøger den tidligere diktaturstat.
Obama blev modtaget af vicepræsident Nyan Htun i Yangon International Airport samt af unge, der viftede med det nationale flag og det amerikanske Stars and Stripes.
Tusindvis af betjente er udkommanderet for at overvåge Obamas kortege på vej fra lufthavnen til Yangons tidligere parlamentsbygning, hvor Obama skal mødes med præsident Thein Sein og oppositionens leder, Aung San Suu Kyi.
Adskillige reformer
Den tidligere general Thein Sein har i sin tid som præsident taget initiativ til adskillige reformer de seneste 18 måneder.
Men menneskerettighedsforkæmpere kritiserer Obamas besøg, fordi reformkursen endnu ikke er sikret. De nævner også, at regeringstropper fortsat undertrykker etniske minoriteter. Blandt andet muslimer i den vestlige provins Rakhine.
Obama frygter ikke, at hans besøg vil blive misbrugt af magthaverne i Myanmar.
- Vi forstår, at det er et arbejde, der er under udvikling, sagde han på et pressemøde i Bangkok søndag.
Pres på Myanmar
Obama vil blandt andet forsøge at presse Myanmar til at afbryde det militære samarbejde med Nordkorea.
Obama er kun i Myanmar i seks timer. Derefter flyver han videre til Cambodja. Men for de hårdt prøvede indbyggere er der ikke tale om en mellemlanding. Mange regner med, at besøget kan udløse endnu flere reformer.
Demokratiforkæmpere håber, at det vil forstærke deres bestræbelser på at udfordre og mindske militærets magt, og millioner af fattige håber på bedre økonomiske tider, nævner The Guardians korrespondent i Yangon.
- Det er hårdt at overleve i disse tider. Husleje, ris, medicin - alt koster mere end før, og de forretningsdrivende har det svært. Måske vil det nu ændre sig, siger en kvinde, der sælger mad fra en bod i gaderne.
Løsladelse af fanger
Andre håber, at styret vil løslade politiske fanger efter Obamas besøg. Blandt andre den 52-årige Lae Lae Win. Hendes mand er menneskerettighedsforkæmper.
- Sidst jeg talte med ham, var han sikker på at blive løsladt, når præsidenten kom, siger hun til avisen.
Obama afslutter sit besøg med at tale til hundredvis af aktivister og parlamentsmedlemmer på universitet i Yangon.
Ritzau