Satellit har afsløret nordkoreansk reaktor

Amerikanske satellitbilleder viser, at Nordkorea går videre med konstruktionen af en letvandsreaktor.

Artiklens øverste billede
Satellitbilleder viser, at Nordkorea tilsyneladende er nået langt i byggeriet af en letvandsreaktor. Foto: AP/GeoEye

Nordkorea er tilsyneladende nået langt i byggeriet af en letvandsreaktor, der kan bruges i forbindelse med landets atomvåbenprogram. Det viser satellitbilleder, der blev offentliggjort onsdag.

De nye tegn på fremskridt kommer samtidig med vestlig frygt for, at den hemmelighedsfulde stat planlægger flere atomforsøg, selv om eksperter mener, at den nye reaktor er flere år fra at være klar til brug.

"Vigtige tegn"

Satellitbilleder taget 30. april og analyseret af Johns Hopkins Universitys US-Korea institut, viser fremskridt i byggeriet ved atomanlægget i Yongbyon.

- Det er ud til, at Nordkorea er ved at være færdige med reaktorbygningen, skriver instituttet på deres hjemmeside 38north.org.

Færdiggørelsen af reaktoren er sammen med et uranberigelsesanlæg "vigtige tegn på Nordkoreas intentioner om at gå videre med planerne om at udvide landets atomvåbenarsenal i fremtiden", står der på hjemmesiden.

Næppe klar før 2014

Anlægget vil næppe være klar til brug før 2014 eller 2015, da nordkoreanerne stadig mangler at installere udstyr - herunder en turbinegenerator.

Nordkorea afslørede planerne om den nye reaktor over for amerikanske videnskabsfolk i 2010 og viste dem derudover et uranberigelsesanlæg, der angiveligt producerer brændstof til den nye reaktor.

Selv om begge anlæg tilsyneladende er beregnet til fredelige formål, vil berigelsesanlægget kunne omdannes til at producere beriget uran til bomber.

Kan producere plutonium

Videnskabsfolk siger, at letvandsreaktoren også vil kunne bruges til at producere plutonium.

Nordkoreas atomprogram er baseret på plutonium, og landet har afprøvet to atombomber og hentydet, at der muligvis kommer en tredje prøvesprængning.

Ifølge en aftale med USA fra 29. februar skulle Nordkorea stoppe berigelsen af uran og indstille landets atomforsøg og raketaffyringer.

Men aftalen faldt til jorden, efter Nordkorea affyrede en raket 13. april i det USA mener var et skjult - omend mislyttet - raketforsøg.

Ritzau

Andre læser

Mest læste

Del artiklen