Jp.dk blandt jægere og frømænd i Helmand
Jyllands-Posten har besøgt de danske jægersoldater og frømænd i Task Force 7 i Afghanistan.
Helikopterturen er aflyst. Så turen fra Camp Price til Camp Anders Lassen i Lashkar Gah, skal foregå i en MRAP (Mine Resistant Ambush Protected).
Sikkerhedsinstrukserne for civile, der skal køre med det pansrede køretøj, er lige så simple, som det er varmt at sidde fastspændt iført fragmentationsvest, de halvlange silkeunderbukser og den obligatoriske skridtbeskytter kaldet "panserbleen", handsker, en hjelm på hovedet, fragmentationsbriller for øjnene, ærmerne rullet ned og ørepropper:
"Bliv siddende, hvis der sker noget."
Danske specialstyrker
Det tunge køretøj kan stort set køre på en nedgravet sprængladning, uden der sker andet end et hjul falder af. Og med danske specialstyrker på forsædet, bag rattet og en skytte i tårnet, ruller MRAP'en - som de danske soldater har leaset adskillige af af amerikanerne i Afghanistan - ud af porten i Camp Price.
Solen går tidligt ned i Afghanistan og efter godt to timers kørsel i mørke, hvor det er svært at se ret meget ud af de støvede og skudsikre ruder, er MRAP'en fremme ved Camp Anders Lassen.
Det er her, at de danske jægersoldater, frømænd og øvrige medlemmer af Task Force 7 bor, mens de uddanner, rådgiver og træner afghanske politimænd til den kommende specialenhed, Helmand Provincial Response Company.
Sikkerhed i fokus
Der er taget alle tænkelige sikkerhedsforanstaltninger omkring den diskrete, men hyggelige lejr. Ingen uvedkommende kommer ind. Bag hegnet og pigtråden vidner en peberkværn i form af en sortmalet olietønde foran et telt om, at en af beboerne er fyldt 30 år, mens han har været i Afghanistan og stadig er ungkarl.
Under en overdækket trækonstruktion er der indrettet en træningsplads med blandt andet 25, 20 og 10 kilos skiver til at sætte på en vægtstang og andet motionsudstyr. "Ikke klassificeret" står der på en skraldespand tæt ved et bord med en kaffekande, en stor rød plastikblomst med grøn stilk samt den desinficerende håndcreme, som bliver flittigt brugt af alle ISAF-soldater og står i alle de internationale styrkers lejre i Afghanistan.
Camp Anders Lassen ligner enhver anden velindrettet lejr, hvor folk skal leve og arbejde i længere tid.
Afslappet stemning
Stemningen er afslappet og professionel. Der er folk, der har lyst til tale. Andre der helst vil være i fred, og ingen medlemmer af de danske specialstyrker har - af indlysende årsager - lyst til at blive fotograferet, så de kan blive genkendt.
I kommandoteltet fortæller Task Force 7 og Jægerkorpsets chef, oberstløjtnant Claus Wammen, om uddannelsen af de afghanske politifolk. Der er mange udfordringer, men det går den rigtige vej og hurtigt fremad. Opgaven skal nok blive løst, fortæller han.
Overnatningen foregår i et større telt i en nærliggende britisk lejr. Tilbage i Camp Anders Lassen dagen efter, skal alt sikkerhedsudstyr på igen. De danske jægersoldater afsikrer deres våben, inden de stille og roligt går ud af lejren og den korte tur hen til træningsområdet, hvor dagens program for de afghanske politifolk blandt andet står på øvelser i fremrykning og tilbagetrækning.
- Læs mere om Task Force 7 og træningen af de afghanske politifolk i Morgenavisen Jyllands-Posten onsdag
- Få digital adgang til artiklen. Find det abonnement, der passer dig bedst: Klik her