Afghanere får dansk område et år før tid
Afghanerne skal fra senest 2013 have ansvaret i det danske område med støtte fra danske soldater.
De afghanske sikkerhedsstyrker (ANA) skal have den bedste mulighed for at stå på egne ben, når de sidste danske og internationale kampsoldater trækkes hjem med udgangen af 2014.
Derfor vil afghanerne allerede næste år få hovedansvaret for sikkerheden i det danske område, så de kan vende sig til opgaven, mens de danske og internationale styrker fortsat er i området til at bakke dem op.
Det fortæller major Uffe Pedersen, der er næstkommanderende for den britiske kampgruppe, som de 650 danske soldater i Helmand indgår i til dagbladet Information.
- ANA er rigtig godt på vej, og vi begynder derfor overdragelsen af ansvaret for vores område til den afghanske hær under den kommende ramadan, siger Uffe Pedersen. Ramadanen falder i år omkring den 20. juli og er traditionelt en periode, hvor Taliban er mindre "aktiv".
Ny strategi
Overdragelsen af sikkerhedsansvaret i danskernes indsatsområde sker et år før forventet og er et led i en ny strategi, som NATO’s øverstbefalende i Afghanistan, den amerikanske general John Allen, har undfanget.
Oprindelig var det NATO’s plan først at overdrage sikkerhedsansvaret for de områder, der var lettest at kontrollere - og så tage de sværeste til sidst. Men den strategi har Allen vendt på hovedet i et forsøg på at sikre, at afghanerne kan løse opgaven, inden størstedelen af de 130.000 ISAF-styrker forlader landet ved udgangen af 2014.
- Afghanerne skal ind i kampen, og jo før det sker, jo større mulighed har vi for at hjælpe dem, mens vi stadig har tid og ildkraft til det, har Allen sagt til flere amerikanske medier.
Og det virker at give den afghanske hær mere ansvar, siger Uffe Pedersen:
- Vores erfaring er, at afghanerne rigtig gerne vil have ansvaret, og at de vokser med opgaven, når de får det. Vi regner derfor med, at den afghanske hær og politistyrke vil være i stand til at stå på egne ben her i området om et års tid eller senest i efteråret 2013, siger han til Information.
Ritzau