Pakistan lukker for hanerne til Nato

De 140.000 udenlandske tropper i Afghanistan rammes nu af en brændstofblokade fra Pakistan.

Artiklens øverste billede
De tørlagte forsyningslinjer rammer de omkring 140.000 udenlandske soldater i Afghanistan, som er afhængige af brændstof udefra. Foto: AP

De pakistanske selskaber, som leverer brændstof til Nato-styrkerne i Afghanistan, standser leverancerne.

Det sker i protest mod det fatale Nato-flyangreb, som tog livet af 24 pakistanske grænsesoldater i weekenden.

En sammenslutning, der organiserer selskaberne, varslede mandag, at de ikke genoptager de vitale leverancer lige foreløbigt.

De vil først genoverveje deres bemærkelsesværdige beslutning, hvis det pakistanske militær og regeringen i Islamabad tager imod en undskyldning fra Nato.

De tørlagte forsyningslinjer rammer de omkring 140.000 udenlandske soldater i Afghanistan, som er afhængige af brændstof udefra.

Seriøse konsekvenser

Samtidig fastslår talsmanden for Pakistans hær, at det fejlslagne Nato-angreb kan skade samarbejdet om indsatsen i Afghanistan.

- Det her kan få seriøse konsekvenser for niveauet og omfanget af vores samarbejde, siger generalmajor Athar Abbas ifølge nyhedsbureauet Reuters.

USA bakker op om en fuld undersøgelse af episoden, og Nato-generalsekretær Anders Fogh Rasmussen har udtrykt beklagelse over de "tragiske og utilsigtede" dødsfald.

Næsten halvdelen af al fragt til Nato-styrkerne i Afghanistan går gennem nabolandet Pakistan.

Ifølge Pakistan blev åbnet uprovokeret ild mod to grænseposter i de tidlige morgentimer lørdag i det pakistanske Mohmand-distrikt.

En undersøgelse af episoden vil givet rejse spørgsmålet om, hvorvidt afghanske eller amerikanske styrker på den afghanske side af grænsen blev beskudt først, enten af oprørere eller pakistansk militær.

Pakistanerne overbragte søndag landets vrede til USA over de grænseoverskridende Nato-luftangreb og beordrede en tilbundsgående undersøgelse af dets kølige forhold til USA og militæralliancen.

Ritzau

Andre læser

Mest læste

Del artiklen