Ekspert: Nato-angreb må være en fejl

Forkerte oplysninger var højst sandsynligt skyld i natangreb mod pakistansk kontrolpost, vurderer ekspert.

Artiklens øverste billede

Det var højst sandsynligt fejlagtige efterretninger, der natten til lørdag fik Nato til at angribe en pakistansk kontrolpost i det nordvestlige Pakistan.

Det vurderer lektor ved Forsvarsakademiet og ekspert i international sikkerhedspolitik, Peter Viggo Jakobsen.

- Man har måske troet, at det var en samling terrorister, man skød på. Men det er lidt svært at være præcis omkring det, når vi ikke ved mere, siger han.

Angrebet fik lørdag morgen de pakistanske myndigheder til at indstille alle Nato-forsyninger gennem Khyber-passet på vej til Afghanistan. Men Pakistan vil ikke opretholde blokeringen særligt længe, mener Peter Viggo Jakobsen.

Diplomatisk løsning

- Pakistanerne får stadig ufatteligt mange penge af USA, så de har ikke nogen interesse i at få det her til at løbe helt løbsk. Der vil komme noget diplomatisk arbejde, og så vil de finde en løsning på det og åbne op for Khyber-passet igen, siger han.

Nato og USA er meget upopulære indenrigspolitisk i Pakistan, og ifølge Peter Viggo Jakobsen skal blokeringen af Khyber-passet til dels ses som politikernes forsøg på at imødekomme folkestemningen.

- Især den islamiske del af befolkningen vil bruge det her angreb til deres propagandakrig mod Nato-styrkerne. Derfor er politikerne nødt til at markere, at det her er utilstedeligt, siger Peter Viggo Jakobsen.

Uvis fremtid

Hvor lang tid der går, før Khyber-passet bliver åbnet op igen, og Nato og Pakistan igen kan fortsætte samarbejdet, kommer an på, under hvilke omstændigheder angrebet på kontrolposten er begået.

- Og så kommer det også an på, hvor dygtige Nato er til at gyde olie på vandene. Det kan godt være, at amerikanerne må sende pakistanerne lidt mere militært isenkram, siger Peter Viggo Jakobsen.

Lederen af Nato-styrkerne i Afghanistan, general John Allen, lover lørdag en tilbundsgående undersøgelse af rapporterne om det blodige angreb.

Ritzau

Andre læser

Mest læste

Del artiklen