6.000 æbleskiver og et juletræ i Afghanistan

De 125 danske logistik-soldater i den internationale Camp Bastion er klar til at gå julen i møde med masser af julehygge i det, de selv kalder ”den glemte lejr” – Camp Viking.

Artiklens øverste billede
"Kuffen" er soldaternes dagligstue. Fra venstre ses mekaniker overkonstabel Schelde, feltpræst Michael Brautsch og Thea Bräuner-Møller (civil KUF-pige). Foto: Brian Karmark

CAMP BASTION

Det emmer allerede af jul i Afghanistan. I hvert fald hvis man stikker hovedet inden for i KFUM’s soldaterhjem (Kuffen) i Camp Viking. Det hedder den danske lejr, som ligger inde i den langt større Camp Bastion midt i Helmand omkring 50 km vest for den danske hovedlejr Camp Price.

Af samme grund kalder de 125 danske logistik-soldater selv Camp Viking for ”den glemte lejr”, selv om Camp Viking leverer livsnødvendige funktioner som reparationer, depotfaciliteter og transport for den danske hovedstyrke.

Pyntet juletræ

Julemusikken strømmer fra den store ghettoblaster i Kuffen, og et pyntet juletræ står klar til at fungere hyggespreder gennem hele december. Man skulle næsten tro, at spørgsmålene i Bezzerwisser var timet til den forestående højtid.

”I hvilken by ligger Grædemuren?”, spørger Michael Brautsch, som er feltpræst i det Nationale Støtte Element (NSE).

”Jerusalem”, lyder svaret fra overkonstabel Schelde – en motormekaniker ved 3. Echelon.

Dagligstuen

Sammen med kaptajn Jesper Sahl og ”KUF-pigen” Thea Bräuner-Møller er de i gang med endnu et slag af det populære brætspil. Det og afslapning i soldaterhjemmet er der brug for, når dagligdagen går med arbejde, arbejde og arbejde.

”Kuffen betyder alt. Det er vores dagligstue, hvor vi dyrker hyggen på alle tidspunkter af døgnet. Døren er altid åben, og hvis her ikke er nogen, er der altid kaffe på kanden og kage i køleskabet,” fortæller Jesper Sahl, som er næstkommanderende i NSE’et.

”Kuffen betyder, at vi undgår ”Bermudatrekanten”, som går mellem soveteltet, cookhouse og arbejdet,” siger Schelde.

6.000 æbleskiver

Og i løbet af den kommende måned får Kuffen formentlig endnu flere besøg. Der venter de danske logistik-soldater i Camp Bastion 6.000 æbleskiver foruden en masse kaffe, kage og alkoholfri gløgg i Kuffen.

”Vi bager meget selv, og nu skal vi have gang i vores julebag. Hver aften frem mod jul skal vi se julekalender, og hver søndag i advent serverer vi æbleskiver og gløgg efter gudstjenesten,” fortæller Thea Bräuner-Møller.

Feltpræsten glæder sig. Ikke mindst fordi, at han kun har været her i tre uger modsat resten af Hold 12, som kom til Helmand i slutningen af juli og begyndelsen af august.

”Jeg kom midt i forløbet, hvor alle allerede kendte hinanden. Men i julemåneden er der mulighed for at lave en masse arrangementer, og vi er godt i gang. Jeg skal blandt andet læse julehistorier, mens jeg sidder i en stor lænestol herude på verandaen,” siger Michael Brautsch med et stort smil.

Hjem til mors kødgryder

Julen bliver dog uden overkonstabel Schelde i Helmand. Han skal hjem på ferie den 9. december og holder derfor jul hjemme.

”Jeg glæder mig meget. Så skal jeg hjem til mors kødgryder. Inden min udsendelse sagde jeg min lejlighed op og flyttede hjem til mine forældre i Sorø for at spare nogle penge. Det bliver dejligt at komme hjem,” siger han.

Andre læser

Mest læste

Del artiklen