Stadig flere vejsidebomber i Afghanistan

Pressede oprørsstyrker får antallet af vejsidebomber i Afghanistan til at stige igen i 2011.

Artiklens øverste billede

Antallet af vejsidebomber i Afghanistan er i 2011 steget for tredje år i træk.

Det fremgår af Forsvarets Efterretningstjenestes (FE) halvårlige Situations- og Trusselsvurdering for de danske styrker i Afghanistan, som blev offentliggjort mandag.

- Stigningen er udtryk for en udvikling i oprørskampen. Den udvikling, vi har set i 2009, 2010 og 2011, er et resultat af, at når oprørsstyrkerne møder os i kamp, lider de store tab, skriver FE i en mail til Ritzau.

- Derfor tilpasser oprørerne deres taktik, så de ikke mister så mange folk, men stadig rammer ISAF-styrkerne, står der videre.

Af FE's rapport fremgår det desuden, at de fleste angreb med vejsidebomber sker i det sydlige Afghanistan, og at de danske styrkers operationsområde omkring Gereshk er et af de hårdest ramte i Helmand.

- Vejsidebomberne er dog generelt ikke blevet væsentligt mere avanceret. Vi finder mange IED'er (Improvised Explosive Device, red.), ligesom det også går godt for den afghanske hær i vores område (omkring Gereshk) med at lokalisere dem, skriver FE.

FE kan endnu ikke sige noget om, hvordan tilbagetrækningen af de danske styrker i 2014 vil påvirke omfanget af vejsidebomber:

- Dog kan det forventes, at det afghanske politi og hæren også vil blive udsat for dem, og derfor er de internationale styrker opmærksomme på uddannelse til at imødegå disse trusler.

Så sent som fredag blev to danske soldater såret, da deres køretøj kørte på en vejsidebombe nær deres patruljelejr i Hazrat i Afghanistan.

Ritzau

Andre læser

Mest læste

Del artiklen