Opdagelse: Det Røde Fort var hvidt

En stor del af symbolet på Indiens uafhængighed, Det Røde Fort i Delhi, var i virkeligheden hvidt.

Artiklens øverste billede
Det Røde Fort spiller hvert år en stor rolle, når Indien fejrer sin uafhængighed den 15. august. Nu viser det sig, at en del af fortets bygninger i virkeligheden var hvide. Arkivfoto: AP.

Det Røde Fort i Delhi er en stor turistmagnet og for mange symbolet på Indiens uafhængighed - det var her landets første premierminister Jawaharlal Nehru første gang holdt tale for det uafhængige Indien.

Men nu viser det sig, at det måske i virkeligheden skulle hedde Det Røde og Hvide Fort. En del af fortets bygninger har nemlig originalt været hvide, men er siden blevet malet røde. Det skriver den engelske avis The Telegraph.

Tre af fortets hovedbygninger, heriblandt badehuset, er derfor nu ved at blive restaureret, så de igen kommer til at fremstå i deres originale hvide farve.

Hvem gjorde det?

Samtidig diskuteres det heftigt, hvem der står bag overmalingen af bygningerne. Er det er én af de tidligere indiske herskere selv, eller er det briterne efter de kom til Indien i 1857, og siden blandt andet brugte Det Røde Fort som militærbarakker.

Der er også uenighed om, hvorvidt det er rigtigt overhovedet at restaurere bygningerne, så de fremstår i deres originale hvide farve, når de har været røde så længe.

Det Røde Fort blev bygget af den indiske hersker Shah Jahan og stod færdigt i 1648. Oprindeligt blev det kaldt Det Velsignede Fort.

Shah Jahan er mest kendt som manden, der lod Taj Mahal opføre i Agra, som gravsted for hans yndlingskone.

Andre læser

Mest læste

Del artiklen