Britisk Afghanistan-exit presser Danmark

Briterne vil trække soldater ud af Afghanistan næste år. Det presser Venstre, som endnu ikke vil sætte dato på tilbagetrækning.

Når Storbritanniens premierminister, David Cameron, nu siger, at briterne muligvis kan begynde at trække soldater ud af landet allerede i 2011, så lægger det pres på den danske regering.

Inden længe starter forhandlingerne mellem forligspartierne bag den danske styrke i Afghanistan, men forud for det vil regeringspartiet Venstre ikke sætte en dato på den danske tilbagetrækning.

- Vi vil ikke sætte dato på, før vi kan se, hvornår målene er nået. Og det vil vi gøre i samarbejde med blandt andet briterne og forligspartnerne, siger Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen.

Han medgiver dog, at briternes beslutning har stor betydning for den danske strategi i og med, at danskerne og briterne kæmper side om side i den afghanske Helmandprovins.

Selvom Venstre ikke vil sætte en dato på, så er den overordnede strategi i Storbritannien og Danmark den samme, mener Michael Aastrup Jensen. Han peger blandt andet på, at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) allerede tidligere har sagt, at der ikke skal være danske kamptropper i Afghanistan efter 2014.

I oppositionen mener den radikale forsvarsordfører, Niels Helveg Petersen, at den britiske melding reelt vil betyde, at Danmark følger efter.

- Det er af helt central betydning, det briterne siger nu. Canada har ligeledes sagt, at de trækker sig helt ud i 2011, og USA's præsident har sagt, at de vil begynde tilbagetrækningen i 2011. Jeg tror, at det er realistisk, at også Danmark vil begynde tilbagetrækningen, siger Helveg.

Ritzau

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.