Minister erkender muligt ansvar for fanger
Danmark kan have medansvar for fanger, som andre lande tager, mener forsvarsminister Gitte Lillelund Bech.
Danmark kan godt have et medansvar for fanger, som andre landes soldater tager i Afghanistan.
Det oplyser forsvarsminister Gitte Lillelund Bech, Venstre.
- Det vil være en vurdering af de konkrete omstændigheder, der afgør, hvorvidt Danmark har et medansvar for tilbageholdte, som andre lande tager, skriver ministeren i et svar til folketingsmedlem Frank Aaen fra Enhedslisten.
- Udgangspunktet er imidlertid, at det er den nation, der har en person i sin varetægt, der har ansvaret, skriver ministeren i svaret fra den 26. november.
Frank Aaen fremdrog svaret torsdag under et samråd i Folketingets forsvarsudvalg, efter at han fandt Gitte Lillelund Bechs svar i udvalget meget undvigende, når det gælder medansvar for fanger, som danskere er med til at omringe uden direkte at pågribe dem.
- Vi ved fra svar fra ministeren, at vi omringer den, der skal fanges og lader afghanerne tage fangen formelt og føre ham til et fængsel, hvor vi ved, at der typisk foregår fangemishandling, sagde Frank Aaen.
Amnesty Internationals generalsekretær Lars Normann Jørgensen har skrevet, at "det dårlig reklame, at vi forsøger at omgå det universelle forbud mod tortur ved at afskærme et område og lade en irakisk, afghansk eller britisk repræsentant foretage de faktiske anholdelser og stå for overdragelsen af fanger med risikoen for tortur til følge."
Torsdag aften skal Folketinget debattere et forslag fra Enhedslisten om regler, som gælder, når danske soldater er med til at tage fanger under internationale, militære operationer. Ifølge forslaget skal der føres lister over og føres tilsyn med fanger, som danske soldater er med til pågribe.