Kina vil henrette ansvarlige for drab

<p>Situationen i den urolige kinesiske by Urumqi er under kontrol. Det siger byens borgmester, Jerla Isamudin, til AFP.</p>

Samtidig citerer det franske nyhedsbureau en repræsentant for den kinesiske regering for at sige, at de ansvarlige for drab under de seneste dages uroligheder vil blive henrettet.

Siden søndag har stemningen mellem uighurerne, en muslimsk befolkningsgruppe med deres eget sprog og kultur, og så de på landsplan dominerende hankinesere været på kogepunktet. Ifølge flere iagttagere er det mange årtiers spændinger, der bryder ud i lys lue, og den udløsende faktor skulle være et opgør på en legetøjsfabrik flere tusind kilometer fra Urumqi mellem hankinesere og uighurer.

På trods af den seneste udmelding fra Urumqis borgmester har der været flere meldinger om sammenstød og demonstrationer, hvor masserne har været bevæbnet med sten, spader og jernstænger.

I alt 156 mennesker er blevet dræbt siden søndag og 1434 er arresteret. Der er indført udgangsforbud, og næsten overalt i Urumqi er internettet afbrudt.

Usædvanlig hjemrejse

Som en understregning af alvoren i situationen besluttede den kinesiske præsident, Hu Jintao, onsdag at forlade G8-topmødet i Italien og flyve hjem for at tage sig af situationen i den olie- og naturgasrige provins, der samtidig har enorm strategisk betydning.

- Jeg har aldrig set en kinesisk præsident afbryde en udlandstur før. De fortæller dig aldrig, at der er tegn på panik, men der er en klar bekymring, siger Jean Pierre Cabestan, der er professor i politologi ved Det Baptistiske Universitet i Hongkong.

- Det viser, at ingen vigtige beslutninger kan træffes uden ham. Han er den eneste forbindelse mellem den civile og militære magt, tilføjer Cabestan.

Ritzau

Andre læser

Mest læste

Del artiklen