Asien

Red Barnet: Konflikten i Myanmar øger risiko for overgreb, misbrug og handel med børn

Flere hundrede børn er enten flygtet alene eller blevet væk fra deres familie undervejs ifølge organisationen.

Rohingya-muslimerne er et muslimsk mindretal i det overvejende buddhistiske Myanmar. Foto: Niranjan Shrestha/AP Photo

Omkring 313.000 rohingya-muslimer er siden slutningen af august flygtet til Bangladesh fra det uro- og voldsplagede Myanmar.

Konflikten i særligt den nordlige del af landet har resulteret i, at hundredvis af børn og voksne er blevet dræbt.

FN: Flygtningelejre for rohingyaer mangler massiv hjælp

I og omkring Cox's Bazar, som ligger i Bangladesh og grænser op mod Myanmar, har tusinder af familie søgt tilflugt i overfyldte lejre. Her sover flere under åben himmel uden adgang til mad og drikke.

Overblik: De statsløse rohingya-muslimer

Den nuværende situation har medført, at risikoen for, at børn udsættes for overgreb, misbrug og menneskehandel, er steget, lyder det fra børneorganisationen Red Barnet.

»Flere hundrede børn er flygtet alene eller er blevet væk fra deres familier under den kaotiske flugt. Det er meget bekymrende. De børn har brug for ekstra støtte, og de har brug for hjælp til at finde deres familier,« udtaler Red Barnets katastrofechef, Kristine Mærkedahl Jensen, i en pressemeddelelse.

FN holder møde om den humanitære krise i Myanmar onsdag

Manglen på mad og drikke i grænseområdet har desuden medført, at mange børn er blevet syge, oplyser Red Barnet.

Organisationens afdeling i Danmark har sendt en halv mio. kr. til Bangladesh for at styrke hjælpeindsatsen.

»Den humanitære situation er foruroligende, og behovene er enorme. Det er vigtigt, at verdenssamfundet anerkender behovet og optrapper indsatsen for at hjælpe disse ekstremt sårbare mennesker - og i særdeleshed børnene, som er de mest udsatte og sårbare,« lyder det fra Red Barnets katastrofechef, Kristine Mærkedahl Jensen.

Danmark har bidraget med 20 millioner kroner til fødevareprogrammets indsats i Bangladesh samt med 6,2 millioner kroner til FN’s Flygtningehøjkommissariatet (UNHCR), der arbejder på begge sider af grænsen mellem Bangladesh og Myanmar.

Samtidig har Danmark bidraget til at sikre en aftale, der betyder, at Røde Kors kan få adgang til Rakhine-delstaten i Myanmar, hvor størstedelen af rohingya-muslimerne lever.

Det var voldelige uroligheder i Myanmar som satte gang i masseudvandringen til Bangladesh. De begyndte, da rohingya -oprørsgruppen Arakan Rohingya Salvation Army (Arsa) angreb politi og militær.

Angrebene fik militæret til at lancere en modoffensiv, som det selv kalder »en rydningsoperation«.

FN's menneskerettighedschef, Zeid Ra'ad al-Hussein har kaldt operationen et »skoleeksempel på etnisk udrensning«. Han har anklaget Myanmar for "et systematisk angreb" mod den muslimske minoritet.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
TV anbefaler
Analyse

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her