Asien

Japanske lorte-lærebøger storhitter og rives ned af hylderne

En mildest talt speciel serie lærebøger bliver i disse dage revet ned af hylderne hos boghandlere rundt om i Japan.

Unko Kanji Doriru, som serien hedder, får børn til at skraldgrine, mens de lærer mere end 1.000 kanji-tegn. Årsagen? Grinene kommer fra bøgernes fokus på læring gennem fækalier og ordet ’unko’ – japansk for bæ.

For eksempel gennem sætninger som "idrætslæreren gjorde i bukserne, men fortsatte med undervisningen."

Lorte-læren

Den gennemgående hovedperson er Unko Sensei – eller Lærer Bæ. Han guider læseren gennem kunsten at læse og skrive de japanske kanji-skrifttegn. Hvert nyt skrifttegn introduceres med øve-sætninger, som alle indeholder ordet ’unko’.

Indtil videre er det blevet til mere end 3.000 bæ-sætninger i seriens seks bøger. Hver bog er er rettet mod et af de første seks klassetrin i den japanske folkeskole.

Ide-manden bag er Shuji Yamamoto. Han begyndte under sin tid hos Lehman Brothers at skrive og udgive bøger som en hobby. Om kimen til serien blev lagt i hans tid hos et firma, der i den grad lavede "bæ" i verdensøkonomien er uvist.

Yamamoto blev interesseret i supplerende undervisningsmateriale og følte, at bøgerne på markedet simpelthen var for kedelige. Det fik ham til at opsøge Yasaku Furuta, en forfatter, der blandt andet var kendt for sine senryū-rim (en form for haiku) – der sjovt nok handlede om bæ.

To år efter ramte de første bøger hylderne i marts 2017.

To millioner på fire måneder

Allerede den første uge rundede serien 280.000 solgte eksemplarer. Til sammenligning var den mest solgte bog i Danmark i 2015 ifølge Bogmarkedet.dk ’Kaninen der så gerne ville sove’. Den solgte 120.000. På et år.

Unko-serien har ifølge Nikkei nu solgt mere end to millioner eksemplarer siden udgivelsen i marts. I samme avis har Yasaku Furuta sagt, at han tror serien er blevet et hit, fordi børn elsker at bruge ordet bæ. At sige det kan ofte give problemer med lærere og forældre, men bøgerne giver dem en gyldig grund til at bruge det lige så tosset, som de vil.

Syv-årige Hinata Shibasaki giver Furuta ret:

»Det er sjovt, fordi der er bæ alle vegne (i bøgerne, red.). Jeg plejede at hade at studere kanji, men så fandt jeg de her lærebøger,« lød hans vurdering ifølge The Japan Times

Bogstavs-maraton

Japansk kan være svært at mestre – selv for japanerne. Skriftsproget består af tre separate alfabeter. Mens to af dem – hiragana og katakana – ’kun’ har 46 tegn hver, så er der langt over 2.000 kanjitegn. Det bliver ikke nemmere af, at individuelle kanji-tegn ofte kan læses på to forskellige måder.

Elever forventes at lære 1.006 af dem i løbet af deres første seks år i det der svarer til folkeskolen, hvor de starter som 6-årige. I løbet af hele deres folkeskoletid, lærer de over 2000 kanji-tegn. Noget der mildest talt ikke altid har været lige populært. Men her hjælper læresætninger som "det her et spil, hvor to deltagere holder en bæ mellem sig, og bærer den i mål" eller "når min bror laver bæ, så ser han anderledes ud i ansigtet"gevaldigt.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her