Asien

Japansk prinsesse opgiver sin titel for at gifte sig med studiekammerat

Prinsesse Mako har udset sig den jurauddannede, borgerlige Kei Komuro som sin kommende mand.

Med fratagelsen af sin titel følger der for prinsesse Mako flere rettigheder og pligter, herunder at skulle betale skat, at stemme og formentlig arbejde. Hun vil dog stadig vil modtage statsstøtte. Foto: Koji Sasahara/AP Photo

Prinsesse Mako, ældste barnebarn af Japans kejser Akihito, har besluttet sig for at opgive sin titel, da hun vil gifte sig med en tidligere studiekammerat, den 25-årige Kei Komuro.

Forholdet mellem de to skulle angiveligt være blevet accepteret af prinsessens forældre, selvom der endnu ikke er kommet en officiel udmelding fra det japanske kejserdømme.

Parret mødte hinanden for fem år siden, da de begge studerede på det internationale kristne universitet i Tokyo.

At prinsesse Mako skal opgive sin titel, hvis hun som forventet, gifter sig med en Kei Komuro, har fået debatten om kønsdiskriminering i den japanske kejserfamilie til at blusse op endnu engang. Foto: Hitoshi Takano/AP Photo

Det fremtidige bryllup betyder for prinsesse Mako, at hun ikke kan beholde sin titel, idet den juraudannede Kei Komuro er borgerlig.

Det er de konservative kræfter i Japan, der fastholder, at kvindelige medlemmer af kejserfamilien ikke kan beholde deres titler, når de gifter sig med en borgerlig. De frygter, at en ændring i reglerne kan føre til, at kvinder på sigt også vil kunne sidde på tronen.

25-årige Kei Komuro mødte prinsesse Mako til et arrangement, da de begge læste på universitetet. Foto: Fumine Tsutabayashi/AP Photo
En nylig afstemning blandt 3.000 japanere gjorde det ellers klart, at 86 pct. af de adspurgte var for, at en kvinde vil kunne overtage tronen.

 At prinsesse Mako højst sandsynligt formelt udtræder af kejserfamilien i den nærmeste fremtid er blot med til at skabe endnu mere usikkerhed om det japanske kejserdømme, end der i forvejen er.

Japans kejser åbner op for kommende abdicering

Den 83-årige kejser, Akihito, har nemlig angiveligt planer om at abdicere inden for de nærmeste par år, da han frygter, at hans alder og svigtende helbred vil forhindre ham i at kunne udføre sine officielle pligter.

Fredag godkendte Japans kabinet et forslag, der giver kejser Akihito lov til at abdicere, hvis han ønsker det.

Lovforslaget er blevet sendt videre til parlamentet til drøftelse og endelig godkendelse.

Japans kabinet tillader kejser Akihito at abdicere

Det er ikke sket tidligere i de seneste 200 år, at en kejser i Japan er abdiceret.

I den japanske kejserfamilie er der blot fire mænd, der kan overtage tronen.

Af dem er den ene kejser Akihitos bror, der selv er godt oppe i årene, kejserens to sønner, kronprins Naruhito og prins Akishino Fumihito, samt den 10-årige prins Hisahito, der er kejserens barnebarn.

Det vil formentlig være den 56-årige kronprins Naruhito, der overtager tronen efter sin far.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Kommentar: Den 4. marts bliver en skæbnedag for Europa

Merkel har slidt sine partnere ned både ude og hjemme, og resultatet kan blive en simultan politisk krise.
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Bolig
Disse renoveringer kan betale sig i det tidlige forår
Nogle boligprojekter som indendørs pudse- og malearbejde kan være billigere at få lavet i den kommende tid, hvor vejret stadig er ustadigt og koldt. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her