Kina forbyder muslimske navne i kamp mod terror
Nyfødte må ikke længere hedde "Mohammed" i et større muslimsk område i Kina.
Et nyt forbud i Kina gør, at muslimske forældre bør tænke sig om en ekstra gang, inden de beslutter, hvad deres barn skal hedde.
Den kinesiske regering har nemlig besluttet at stramme taget på muslimerne i det vestlige Kina i Xinjiang regionen, som er hjem for mere end 10 mio. uighurere, hvoraf størstedelen er muslimer.
Det skal gøres ved at forbyde forældre at kalde deres nyfødte en bestemt række muslimske navne. Listen indeholder over 20 navne som eksempelvis Mohammed, Medina og Jihad, skriver New York Times, som er kommet i besiddelse af listen, der har overskriften "En liste over forbudte, etnisk minoritetsnavne".
Formålet med navneforbuddet, som blev introduceret denne måned, er at forebygge terror. Initiativet blev ifølge det amerikanske medie beskrevet af officielle talsmænd som et forsøg på at "bremse religiøs udbredelse".
Desuden vil det få alvorlige konsekvenser, hvis ikke forbuddet bliver overholdt. Det oplyser sikkerhedspersoner i blandt andet byen Urumqi, ifølge New York Times. Børnene risikerer angiveligt at miste betydelige fordele, når det kommer til uddannelse og helbred, hvis de har et af de navne, som står på listen.
Rettighedsforkæmpere mener, at forbuddet demonstrerer, hvor langt regeringen er villig til at gå i kampen mod terror.
»Kinas politikker bliver mere og mere fjendtlig. Uighurere må passe på, hvis de vil give deres barn et navn, som de er glade for og samtidig undgår at blive straffet for,« siger Dilxat Raxit, talsmand for "World Uyghur Congress", til avisen.
Også Sophie Richardson, som er direktør i Human Rights Watch i Kina, mener, at forbuddet er absurd, og at det bør være en "glædelig, privat diskussion" at vælge babynavne.
Kina har før indført forbud, der begrænser befolkningens personlige frihed, som eksempelvis etbarnspolitikken, der blev indført i 1979. Loven var gældende i næsten 40 år, og det blev betragtet som en omfattende liberalisering af Kinas restriktioner på familielivet, da den ophørte i 2015.
Sidste år blev det forbudt at se film og serier, der indeholder skildringer af homoseksuelle for de knap 1,4 mia. kinesere. Det kom som et resultat af de nye retningslinjer, som skulle gøre op med online film- og tv-indhold, som ifølge regeringen ”overdriver den mørke side af samfundet".
Og i starten af april i år indtrådte en lov, der ligesom navneforbuddet er målrettet den muslimske del af befolkningen, da regeringen gjorde det forbudt at bære burka og fuldskæg i selvsamme region, som navneforbuddet nu skal gælde.
I den nye forordning hedder det, at "abnorm" hårvækst og klæder, der dækker hele kroppen og ansigtet er forbudt. Det forbydes også at sprede "ekstremistiske idéer".
Desuden blev det forbudt at nægte at følge de statslige nyheder på tv og i radio.