*

Asien

Nordkoreanske agenter har mange snigmord på samvittigheden

Snigmordet på den nordkoreanske leders halvbror, Kim Jong-nam, er langt fra det første styret i nord.

I videoen foroven fejrer det nordkoreanske folk torsdag deres afdøde præsidents, Kim Jong-il, 75-års fødselsdag.

Alt imens at nordkoreanerne torsdag fejrer deres afdøde præsidents, Kim Jong-il, 75-års fødselsdag, så har de malaysiske myndigheder anholdt endnu en person i forbindelse med snigmordet på Kim Jong-ils søn, Kim Jong-nam.

Nordkoreansk drab: Tre personer er anholdt i sag om drab på Kim Jong-uns halvbror

Kim Jong-nam døde mandag efter han, ifølge de sydkoreanske myndigheder, blev forgiftet i Kuala Lumpurs internationale lufthavn.

Malaysia vil udlevere lig af Kim Jong-uns halvbror

Kim Jong-ils søn og den nuværende leder af Nordkorea, Kim Jong-uns, halvbror har levet i eksil efter at være raget uklar med ledelsen i det kommunistiske diktatur.

Angiveligt fordi han i 2001 forsøgte at rejse til Japan på et falsk pas for at besøge Disney Land.  

Kilder fra den kinesiske enklave Macau, hvor Kim Jong-nam boede indtil i mandags, forklarer, hvordan Kim Jong-nam levede et liv uden de store sikkerhedsforanstaltninger, uden livvagter og at han ofte gik alene uden at virke nervøs.

Nye detaljer: Kim Jong-uns halvbror snigmyrdet efter nordkoreansk komplot

Men det burde han måske have været. I Sydkorea kom nyheden om Kim-Jong-nams død ikke som en overraskelse. På landets tv-stationer kunne man høre eksperter, i timerne efter mordet, være overrasket over, at snigmordet ikke er kommet tidligere.

Sydkorea: Snigmord på Kim Jong-uns halvbror vidner om umenneskelig brutalitet

For det er langt fra nyt, at det nordkoreanske diktatur forsøger at snigmyrde afhoppere og fjerner af landet.

Nedenfor har vi samlet en række af de mest kendte snigmord fra styret i nord.

2013:

I december blev den nordkoreanske leders onkel, Jang Sung-taek, stemplet som "forræder" og skudt med maskingevær for forsøg på at vælte staten.

Det menes ellers, at han skulle have hjulpet Kim Jung-un med at konsolidere magten efter farens død.

1997:

Kim Jong-nams nevø, Yi Han-yong, blev i februar skudt foran sit hjem i Sydkorea af to snigmordere. Yi Han-yong flygtede fra Nord- til Sydkorea i 1982, hvor han senere skrev en detaljeret bog om sin mors, en sydkoreansk født skuespiller, forhold til Kim Jong-il.

Det menes, at bogen skulle have været for meget for styret i Pyongyang, og derfor er styret den i dag også hovedmistænkte i snigmordet på Yi Han-yong.

1996:

Måske lidt mindre elegant blev en sydkoreansk diplomat ved navn Choi Duk-keun tævet ihjel i den russiske havneby Vladivostok.

Ifølge sydkoreanske medier kom drabet som hævn for 25 nordkoreanske soldater, der døde, da deres fartøj gik på grund i Sydkorea.

1987:

I november fløj et passagerfly fra Korean Air fra Bagdad til Seoul. Flyet, med nummeret 858, eksploderede over Andamanhavet. Alle 115 passagerer om bord døde ved attentatet.

FN's Sikkerhedsråd fordømmer Nordkoreas seneste våbentest

Efterforskningen pegede imod Bahrain, hvor de to bombemænd, en mand og en kvinde blev identificeret. Manden nåede at begå selvmord, inden han kunne pågribes, men den kvindelige agent Kim Hyon-hee blev anholdt og fløjet til Sydkorea, hvor hun senere indrømmede at medvirke til bombningen af fly-858 med det mål at besværliggøre OL i Seoul året efter.

1983:

Agenter fra Nordkorea dræbte 21 personer, herunder fire sydkoreanske ministre i et bombeattentat i Rangoon, Myanmar, i oktober. Målet for operationen var den daværende sydkoreanske præsident, Chun Doo-hwan.

Bomben detonerede før præsidentens ankomst. Tre nordkoreanske agenter flygtede fra scenen, en blev dræbt, og to andre blev taget til fange af myndighederne i Myanmar.

1968:

Det var dog ikke det første forsøg fra nordkoreanerne på at dræbe præsidenten i syd. I 1968 blev et hold på 31 elitesoldater sendt fra Nordkorea til Seoul for at dræbe den daværende præsident, Park Chung-Hee.

Ved at kamuflere sig som sydkoreanske soldater nåede de bare 100 meter fra præsidentens hus, hvorefter en ildkamp opstod. Flere end 90 sydkoreanere blev dræbt.   

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
TV anbefaler
Analyse
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her