Annonce
Asien

Filippinske senatorer vil have præsident Duterte for en domstol efter mordtilståelse

Den kontroversielle filippinske præsident, Rodrigo Duterte, skal stilles for en dommer, mener to filippinske senatorer.

Den filippinske præsident, Rodrigo Duterte, og den filippinske regering er blevet sat i forbindelse med mere end 5.900 drab de seneste seks måneder. Mandag indrømmede Duterte, at han tidligere selv har slået kriminelle ihjel. Foto: Heng Sinith/AP

Mandag indrømmede filippinernes præsident, Rodrigo Duterte, at han i sin borgmestertid selv havde dræbt formodede kriminelle for at vise politiet, hvordan det skulle gøre.

Nu vil to filippinske senatorer have rejst en rigsretssag mod Duterte for at stille ham til ansvar for drabene og for at få ham afsat som præsident.

De filippinske senatorer Richard Gordon og Leila de Lima mener, at præsidentens udtalelser skaber et juridisk grundlag for, at Duterte skal forlade posten.

»Det er forræderi mod den offentlige tillid, og hans kommentarer relaterer sig til alvorlige forbrydelser, fordi massemord med sikkerhed falder ind under kategorien af alvorlige forbrydelser, hvilket er grund til rigsretssag i henhold til forfatningen,« fortalte Leila de Lima til CNN.

Præsident dræbte personligt kriminelle i sin borgmestertid

Den filippinske justitsminister Vitaliano Aguirre afviser dog, at der er hold i Dutertes indrømmelser. Han mener, at der blot er tale om overdrivelser.

»Han overdriver altid for at udtrykke sig tydeligere,« siger Aguirre og tilføjer, at selv om Duterte skulle have slået nogen ihjel, så er det ikke sikkert, at han har brudt loven.

»Det kunne være gjort med en berettiget årsag og under nogle omstændigheder, hvor han må have været tvunget til det. Hvis han f.eks. som embedsmand har forsøgt at anholde én, som så har udøvet modstand,« sagde han.

Udsigterne til en rigsretssag er lange, da Duterte møder stor støtte til sin kamp mod stoffer og kriminalitet, og Duterte har mange støtter i begge dele af den filippinske kongres.

Før processen til en rigsretssag kan starte, kræver det, at 1/3 af medlemmerne af repræsentanternes hus godkender det. Herefter kræver det 2/3 flertal i senatet, før Duterte kan bringes for en rigsretssag.

Senator Leila de Lima har været en af Filippinernes mest aktive kritikere af Duterte. Hun har tidligere ytret ønske om at starte en international efterforskning af de knap 6.000 drab, som de filippinske myndigheder menes at have stået bag i et forsøg på at begrænse kriminaliteten og salget af stoffer på østaten.

Efterfølgende blev Laila de Lima dog fjernet fra det udvalg, som skulle undersøge de mange mord, der er blevet begået af ukendte gerningsmænd på filippinerne siden juni, hvor Duterte blev præsident.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Biler
Ejerne tjekker bilen bedre før syn
Regler, som betyder, at bilen bliver sendt til omsyn ved selv små fejl, har fået flere bilejere til at tjekke deres køretøj, lyder foreløbige meldinger fra Applus og FDM. Færdselsstyrelsen afventer flere erfaringer. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her