Kristian Jensen på sit første besøg i Afghanistan

Den danske udenrigsminister forudser et langvarigt dansk engagement.

Artiklens øverste billede
Udenrigsminister Kristian Jensen mødtes bl.a. med Afghanistans præsident, Ashraf Ghan. Foto: Udenrigsministeriet

Torsdag så udenrigsminister Kristian Jensen for første gang nogensinde det Afghanistan, som har været en fast bestanddel af dansk udenrigspolitik siden terrorangrebet mod USA den 11. september 2001. Og selv om mange troede på eller håbede på, at missionen med at bringe landet på fode ville være afsluttet, så lyder erkendelserne nu, at det vil tage mange år, før Vesten kan forlade landet.

Nato forlænger

Nato har netop på det nyligt afsluttede topmøde i Warszawa for tredje gang forlænget missionen, som egentlig var planlagt til at slutte med udgangen af 2014. Ifølge Kristian Jensen vil også Danmark være engageret i mange år endnu:

»Vi vil være her lang tid, men det bliver på en anden måde end hidtil,« lyder det fra Kristian Jensen på en halvdårlig telefonforbindelse fra Kabul.

Her tilbragte han hele torsdagen, inden han tog videre til Asean-møde i Mongoliet.

Begik fejl

Kristian Jensen mener, at det har været en fejl fra dansk side at stå alene med bistandsprogrammer, som der er blevet brugt al for megen tid på at administrere og overvåge. Fremover skal der lægges op til mere samarbejde, bl.a. med Verdensbanken. Derudover skal bistandshjælpen omdefineres, så pengene i hørere grad bruges til, at afghanerne kan skabe job og skaffe et skattegrundlag, anfører han.

»Der er en stor vilje til at blive selvforsynende. Det er ikke godt at leve af donorer,« siger Kristian Jensen.

Ifølge Kristian Jensen selv er formålet med lynbesøget for det første at følge op på de evalueringer, som for nylig blev offentliggjort om den danske indsats i Afghanistan og for det andet at forberede sig til en senere konference om, hvordan Afghanistan kan hjælpes.

Større tålmodighed

Evalueringsrapporterne, som var udarbejdet af Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS), Forsvarsakademiet og det britiske konsulentfirma Landell Mills, pegede på, at Afghanistan fortsat er en skrøbelig stat, at der er store problemer med korruption, og at der er behov for »en langt hørere grad af strategisk tålmodighed,« som det blev formuleret.

Kristian Jensen mener, at der er behov for større fokus på bekæmpelse af korruption og på at opbygge befolkningens tillid til regeringen:

»Der skal ske en ekstra indsats i forhold til korruptionen. Den afghanske regering har fokus på det, men der skal ske noget med domstole og politi. Jeg kan ikke helt sige, hvordan det lander efter 2017, men jeg er sikker på, at antikorruption bliver en del af den danske partnerskabsaftale med Afghanistan,« siger han og henviser til, at den nuværende Afghanistan-strategi udløber i 2017.

Overraskende åbenhed

På spørgsmålet, om der var noget, som overraskede ham i det første virkelige møde med landet, lyder svaret fra Kristian Jensen, at åbenheden om egne problemer er overraskende.

»Det gælder både problemerne med korruption om med kvinders rettigheder. Og en erkendelse er jo altid det første skridt,« mener han.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.