*

Asien

Nordkorea: Et opkald kan koste flere år i fangelejr

Nordkoreanere, som kontakter familiemedlemmer i udlandet, risikerer op til 10 år i arbejdslejr.

Befolkningen i Nordkorea må risikere livet, hvis de vil snakke med flygtede familiemedlemmer i udlandet. Foto: Wong Maye-E

I et forsøg på at forhindre befolkningen i at kommunikere med omverdenen tager Kim Jong-un nye og skrappere metoder i brug. Det viser rapporten "Connection denied: Restrictions on mobile phones and outside information in North Korea," lavet af Amnesty International.

Det er nemlig ikke muligt at foretage internationale opkald fra Nordkoreas største og eneste statslige mobiltelefoniudbyder. Alle opkald bliver blokeret, og det går især ud over de, som har familiemedlemmer, der er flygtet fra det diktatoriske styre til udlandet.  

På officielle steder som posthuse har man dog mulighed for at ringe udenlands, men telefonlinjerne er skarpt overvåget. Samtidig kan myndighederne ofte nemt kæde samtalen sammen med kriminelle ulovligheder som illegal handel eller landsforræderi, står der i Amnesty-rapporten.

Kim Jong-un beder militær være klar til at bruge atomvåben

Det er derfor vanskeligt for nordkoreanere at kontakte flygtede familiemedlemmer gennem officielle telefoner, da de dermed er i fare for at blive arresteret af myndighederne.  

»Nordkoreanere må tage ekstraordinære metoder i brug og sætte deres liv på spil bare for at have en kort telefonsamtale med et savnet familiemedlem,« udtaler Arnold Fang, Østasien-forsker for Amnesty International.

For at ringe til familiemedlemmer i f.eks. Kina må nordkoreanere bruge importerede mobiltelefoner, og det kan få store konsekvenser, hvis det bliver opdaget. Det er nemlig ulovligt at bruge udenlandske mobiltelefoner.

Opfattes telefonopkaldet som forræderi, er den hårdeste straf døden, mens andre lovovertrædelser straffes med op til 10 år i arbejdslejr.

Eun-mi er en af de nordkoreanere, som blev arresteret og sendt i fængsel for at bruge en ulovlig mobiltelefon. Kvinden, som er i 40'erne, flygtede fra Nordkorea til Sydkorea i 2014, og for at beskytte hende og familiemedlemmer tilbage i Nordkorea udtaler hun sig i Amnesty-rapporten under et pseudonym.

FN har optrappet sanktioner mod Nordkoreas atomprogram

»Man fik ikke andet at spise end majssuppe, og når de satte skålen foran dig, måtte du ikke spise, før du fik tilladelse. En, som jeg delte celle med, begyndte at spise uden tilladelse, og hun endte med at blive tævet,« fortæller hun til Amnesty.

For at forhindre brugen af ulovlige mobiltelefoner har regeringen i Pyongyang, ifølge rapporten, øget kontrollen af den stærkt undertrykte befolkning, bl.a. ved at importere udstyr til overvågning og sporing samt ved at blokere for mobilsignalet nær den kinesiske grænse.

»De nordkoreanske sikkerhedsagenter har en speciel teknologi til overvågning. De sætter et apparat på en rygsæk, og i hånden holder de en antenneformet genstand med rødt blinkende lys op. De sagde, at det kunne opspore signaler fra ulovlige mobiltelefoner. Da agenterne kom for at anholde mig, tog de deres jakker af, så man kunne se ledningerne, som sad stramt om deres krop,« fortæller Eun-mi.

Det er ikke tydeligt, hvor udstyret er importeret fra, eller hvad det præcis drejer sig om, men ifølge FN’s undersøgelseskommission har styret i Nordkorea højtudviklet teknologi, som kan opfange signaler fra de ulovlige mobiltelefoner.

Nordkorea afviser nye FN-sanktioner

Men overvågningen er ikke kun begrænset til mobiltelefoner. Adgang til internettet er delvist tilgængeligt for udlændinge og få udvalgte, mens nogle nordkoreanere kan få adgang til et lukket computernetværk, som kun tillader dem at se nordkoreanske hjemmesider.

Ifølge Amnesty er den hårde kontrol med kommunikation til udlandet vigtig, for at Nordkorea kan skjule de grove overgreb på menneskerettigheder, som foregår i landet.

Senest har Nordkorea gjort sig bemærket, da landet affyrede seks kortrækkende missiler, som landede i Det Japanske Hav.

Affyringen skete, kort efter at FN’s Sikkerhedsråd vedtog en resolution, der udvider internationale sanktioner mod Nordkorea.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her