Asien

Kinas politikere skal diskutere økonomi og arbejdspladser

Lørdag åbner Kinas parlament sin årlige samling. Arbejdspladser og militærudgifter er en del af dagsordenen.

Den Nationale Folkekongres holdes i Folkets Store Hal i Beijing. Foto: Ng Han Guan/AP

Militærudgifterne i Kina skal øges med 7,6 procent i år.

Kongressen
  • Den Nationale Folkekongres er Kinas parlament.
  • Det tæller 2.987 delegerede, der mødes halvanden uge én gang om året.
  • De er valgt for fem år af repræsentanter for de lokale folkekongresser i Kinas regioner.
  • Møderne holdes i Folkets Store Hal i Beijing.
  • Formelt er Folkekongressen det øverste organ i Kina, men den reelle magt ligger hos kommunistpartiets centralkomité, politibureauet og præsident Xi Jinping.
  • Folkekongressen blev etableret i 1954 - fire år efter dannelsen af Folkerepublikken Kina.
  • Når Folkekongressen ikke er samlet, varetages mange af dens funktioner af dens faste komité med 153 repræsentanter.

Kilder: Npc.gov.cn

Det blev annonceret af den kinesiske premierminister Li Keqiang lørdag til åbningen af den årlige folkekongres i Kina, hvor knap 3.000 delegerede skal drøfte landets fremtidige politiske retning.

Det er den laveste stigning i militærudgifterne siden 2010, hvor man næsten i to årtier har haft tocifrede spring.

Med et beløb på kun 146,67 milliarder dollar er det kun omkring en fjerdedel af det amerikanske forsvarsministeriums forsvarsbudget for 2016 på 537 milliarder dollar.

Præsident Xi Jinping vil trække Folkets Befrielseshær, verdens største væbnede styrker, ind i den moderne tidsalder, skære i 300.000 arbejdspladser og omlægge kommandostrukturen.

Det sker i forlængelse af, at styret i Kina har skruet ned for forventningerne til Kinas økonomi, hvor målet er sat til mellem 6,5 og 7 procents vækst.

- Vi vil arbejde for at gøre militæret mere revolutionerende, moderne og velstruktureret i enhver henseende, og forblive forpligtet til at beskytte den nationale sikkerhed, lyder det fra Li Keqiang ifølge Reuters.

- Vi vil stadig gøre fremskridt med at reformere militærledelsen og kommandostrukturerne og lancere reformer af militærets størrelse og struktur, ligesom dets politik og institutioner.

Den Nationale Folkekongres er formelt Kinas øverste statsorgan. I løbet af 11 dage skal 2987 delegerede diskutere og debattere politiske og økonomiske emner.

På dagsorden er også et mål om at tilføje mindst 50 millioner arbejdspladser i byerne i 2020 og at øge tjenester, der skal bidrage til den økonomiske vækst.

/ritzau/Reuters
Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Bolig
Disse renoveringer kan betale sig i det tidlige forår
Nogle boligprojekter som indendørs pudse- og malearbejde kan være billigere at få lavet i den kommende tid, hvor vejret stadig er ustadigt og koldt. 
Se flere
Stjernearkitektens lovende lillesøster: Jeg elsker ikke fermenterede fårenosser, men jeg elsker traditionen
29-årige Victoria Eliasdottir er udråbt som en af Europas lovende unge kokke. Når hun ikke er i køkkenet på sin brors kunstfabrik i Berlin, drømmer hun sig tilbage til Island og blodpølse med kanel og gule beder. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her