Asien

Indonesisk politi: De forsøgte at efterligne Paris-terror

Flere mener, at Islamisk Stat ønsker at etablere et kalifat i Indonesien.

En såret person bæres væk efter bombenangreb i Indonesiens hovedstad Jakarta. Foto: AP

»De efterlignede terrorhandlingerne i Paris.«

Sådan siger talsmand for politiet i den indonesiske hovedstad, Jakarta, general Anton Charliyan til nyhedsbureauet AP om torsdagens terrorangreb, hvor flere bomber blev udløst, samtidig med at bevæbnede mænd åbnede ild adskillige steder i byen.

Fem angrebsmænd og to andre personer mistede livet under angrebet, som nu er afsluttet. Men endnu har ingen det fulde overblik over angrebene og det reelle antal dræbte og sårede.

Dermed kom det dog langt fra til at gå lige så galt som den 13. november i Paris, hvor flere terrorister angreb cafeer og et spillested i den franske hovedstad, med 130 personer dræbte til fælge. Gerningsmændene havde relationer til Islamisk Stat (IS), der har taget ansvaret for angrebene. 

Flere dræbt under terrorangreb i Jakarta

Ifølge BBC oplyser IS via gruppens nyhedsbureau, Al-Amak, at terrororganisationen også står bag gerningerne i Jakarta, hvor man gik efter udlændinge og de sikkerhedsstyrker, som passer på dem.

»Krigere fra Islamisk Stat udførte her til morgen et væbnet angreb målrettet udenlandske statsborgere og de sikkerhedsstyrker, som har til opgave at beskytte dem i den indonesiske hovedstad,« oplyser Al-Amak på sin tv-kanal ifølge Reuters.

Jakartas politichef, Tito Karnavian, bekræfter oplysningerne og siger, at Islamisk Stat "med sikkerhed" står bag angrebet, skriver Reuters.

»IS-krigeren Bahrun Naim, som menes at opholde sig i Syrien, har planlagt det her i nogen tid. Det er ham, der står bag dette angreb,« siger Tito Karnavian.

Samme måned som angrebet i Paris var IS ligeledes kommet med en kryptisk advarsel om, at »der kommer en koncert« i Indonesien, hvilket skulle hentyde til et angreb.

I november og december øgedes sikkerheden ved landets lufthavne på baggrund af en konkret trussel, og politiet afslørede tilsyneladende flere terrorplaner blandt dem et planlagt angreb nytårsaften. 

Ambassadør i Jakarta: Ingen danskere er kommet til skade

I december sagde den australske justitsminister George Brandis ifølge The Guardian i et interview med avisen The Australian, at han »overhovedet ikke er i tvivl om«, at IS ønsker at etablere et såkaldt fjerntliggende kalifat »enten direkte eller gennem stedfortrædere«.

Og samme melding kommer fra terroranalytiker Kumar Ramakrishna fra S. Rajaratnam School of International Studies i Singapore.

»Vi ved, at Isis (IS, red.) har et ønske om at udråbe en provins i denne region,« siger han til nyhedsbureauet AFP.

Indonesien er verdens mest folkerige muslimske land, men har en sekulær regering.

Den indonesiske regering vurderer ifølge CNN, at op mod 700 indonesere i de senere år er rejst til Syrien for at kæmpe, størstedelen af dem har sluttet sig til IS.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her