Asien

Nordkorea advarer efter provokation: »Vi er på randen af krig«

Ekspert kalder seneste udvikling en "optrapning" af konflikten mellem Syd- og Nordkorea.

Sydkoreanske soldater gør klar til at udsende propagandameddelelser over den nordkoreanske grænse. Lim Tae-hoon

En pludselig prøvesprængning af en "brintbombe", propaganda mod en arvefjende og genoptagelse af en bitter provokation er nogle af ingredienserne i den betændte sag, der ifølge en nordkoreansk topembedsmand nu har bragt Syd- og Nordkorea tæt på en sprængfarlig kollision.

Under en storstilet ceremoni, hvor Nordkoreas leder Kim Jong Un bl.a. fejrede sin fødselsdag blandt tusinder af fremmødte i den nordkoreanske hovedstad Pyongyang, kom Nordkorea fredag med sin første officielle udtalelse, efter Sydkorea onsdag genoptag et kontroversielt initiativ.

Sydkorea svarer Nordkorea igen med højlydt propaganda

Langs den svært bevogtede grænse til Nordkorea sender nabolandet nu bl.a. anti-nordkoranske meddelelser, vestlig popmusik og andre propagandameddelelser ind mod Nordkorea gennem enorme højttalere.

Nordkorea er verdensberygtet for at være enormt dygtige til at balancerede på randen af krig. Det er nærmest en strategi, og det gør de også nu
Geir Helgesen, seniorforsker ved Nordisk Institut for Asienstudier på Københavns Universitet

Højttalerne har ellers været ubrugte siden august, hvor landene efter gensidige angreb blev enige om at lukke for meddelelserne.

Nu har Sydkorea genoptaget udsendelserne, efter Nordkorea onsdag prøvesprængte en nuklear bombe, som Nordkorea hævder er en brintbombe. Sprængningen skete uden forudgående information til bl.a. U.S.A. og Kinas store utilfredshed.

Sydkoreas svar på sprængningen har fået Nordkorea til at rase, og nu taler Kim Ki Nam, en af Kim Jong Un's nærmest fortrolige og leder af arbejderpartiets informationsafdeling, dunder om initiativet.

»Med deres misundelse over den succesfulde test af vores første brintbombe bringer USA og dets følgere situationen mod randen af krig,« udtalte han i forbindelse med fredagens ceremoni ifølge Reuters og nævnte bl.a. de sydkoreanske meddelelser.

Udmeldingen er et bevis på, at konflikten mellem landene er blevet optrappet den seneste tid, vurderer Geir Helgesen, seniorforsker ved Nordisk Institut for Asienstudier på Københavns Universitet, der har forsket i og besøgt Nordkorea gennem 35 år.

»Der er altid en risiko på den koreanske halvø, når man optrapper konflikten. Der er ingen, der reelt kan svare på, hvor alvorligt man skal tage den seneste udmelding, men Nordkorea er verdensberygtet for at være enormt dygtig til at balancere på randen af krig. Det er nærmest en strategi, og det gør de også nu,« siger han.

Sydkoreas brug af højttalerne er en bevidst provokation, siger Geir Helgesen. Sydkorea brugte højttalerne til at udsende meddelelser over den nordkoreanske grænse i august sidste år. Det førte til konflikt og skyderi mellem Syd- og Nordkorea, inden landende forhandlede sig frem til en aftale om, at Sydkorea skulle stoppe udsendelserne.

Det, at højttalerne igen er i brug, vækker uden tvivl vrede ved den nordkoreanske grænse, siger Geir Helgesen, der selv har rejst i det berørte grænseområde.

»Det er nogle kæmpestore højttalere, der står og brøler på grænsen. Selvom Sydkorea fremstiller det, som om de gør den nordkoreanske befolkning en tjeneste, er det reelt ikke dem, der kan høre udsendelserne fra højttalerne. Det er udelukkende militære kræfter, der er placeret i området, som hører det og bliver vildt provokerede af det. Det er et klart militært træk,« siger han.

Samtidig slår han dog fast, at begge parter er gode til at balancere på randen af krig og udelukker i første omgang, at konflikten vil ende i reel krig.

»Nordkoreas retorik er langt voldsommere end Sydkoreas, men i princippet er begge parter i gang med et provokationsprojekt,« siger han.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Bolig
Disse renoveringer kan betale sig i det tidlige forår
Nogle boligprojekter som indendørs pudse- og malearbejde kan være billigere at få lavet i den kommende tid, hvor vejret stadig er ustadigt og koldt. 
Se flere
Stjernearkitektens lovende lillesøster: Jeg elsker ikke fermenterede fårenosser, men jeg elsker traditionen
29-årige Victoria Eliasdottir er udråbt som en af Europas lovende unge kokke. Når hun ikke er i køkkenet på sin brors kunstfabrik i Berlin, drømmer hun sig tilbage til Island og blodpølse med kanel og gule beder. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her